Britanski investitori hrle u Srbiju

Britanske kompanije ulagaće u obnovljive izvore energije i rudarske kapacitete, a očekuju se investicije u privatne zdravstvene ustanove, najverovatnije banje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2012.

15:19

Default images

Predsednik Britansko-srpske privredne komore ser Pol Džadž kaže da je u protekloj godini Trgovinski sektor britanske ambasade u Beogradu bio zatrpan upitima, a stiglo je i više ekonomskih delegacija nego ikada. Džadž, koji je predsednik kompanije Grinhaus kapital, koja intenzivno ulaže u telekomunikacije u našem regionu (u Srbiji je njihova najveća investicija Orion Telekom), pohvalio je napore srpskih vlasti na smanjivanju birokratije i troškova administracije, što, po njegovim rečima, Srbiju stavlja ispred drugih zemalja u regionu.

Investicije će nastaviti da stižu u Srbiju, siguran je Džadž, jer kapital uvek traži najpovoljnije mesto za rast i Srbija može narednih godina da pretekne velike evropske ekonomije po stopi rasta, saopštio je NALED.

Iako se po statistikama ne čini da sedma ekonomija sveta znatno ulaže u Srbiju, situacija je drugačija, budući da britanski kapital ne operiše iz matične zemlje već uglavnom iz država sa niskim poreskim stopama, poput Kipra.

Prema njegovom mišljenju, za investitore je najvažnije da se država dobro kotira na međunarodnim listama koje ocenjuju uslove poslovanja, kao i da postoje pouzdane informacije o pravoj vrednosti kompanije u koju se investira, što u Srbiji nije uvek slučaj, jer su podaci netransparentni, a domaće institucije ne daju dublje finansijske analize kompanija koje traže inopartnere.

Pritom, domaće kompanije moraju restrukturiranjem poboljšati svoju finansijsku sliku jer će samo uspešna preduzeća biti kupovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: