Akcije Telekoma tek od septembra?

Građani će besplatnim akcijama Telekoma Srbija moći da raspolažu najranije u septembru, kada će se operater listirati na Beogradskoj berzi, saznaje Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 12.05.2012.

09:59

Default images

Sagovornici Blica tvrde da nema tehničkih prepreka da Telekom Srbija izađe na berzu. Kada preda zahtev Beogradskoj berzi, za 15 dana već može da se nađe na tržištu. Odlaganje je, kako kažu, stvar odluke operatera.

“Verovatno je ideja da se leto iskoristi kako bi se institucionalni investitori upoznali s kompanijom. Tada će menadžment Telekoma verovatno održati seriju sastanaka, što bi kasnije trebalo da poveća interesovanje za akcije”, ocena je Vladana Rankova iz Vajs brokera. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ne isključuje mogućnost da Vlada u septembru raspiše tender za svoj udeo u Telekomu, pa da odlaže trgovanje besplatnim akcijama jer sada ne želi da testira cenu.

“Moguće je da se kompanija boji da bi mnogi iz neznanja ili nestrpljenja prodavali akcije po nižoj ceni od realne. Građani i bivši zaposleni će dobiti preko 20 odsto akcija, a to nije malo. Na osnovu te prodaje investitori bi imali informaciju koliko vredi akcija, a to ne bi bilo realno. U tom slučaju bi pregovaračka pozicija Vlade bila mnogo gora”, iznosi Savić svoja razmišljanja.

Blic je pitao brokere i da li je moguće i da je trgovina akcijama odložena zbog izbora, jer se očekuje da će kasnije vrednost biti veća. Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza investa, kaže da bi to bio pogrešan korak.

“Prvo, niko ne garantuje da će kasnije tržišni uslovi za kompaniju biti bolji jer možda budu i gori. Drugo, izlaskom na berzu Telekom ne namerava da prikupi kapital jer bi u tom slučaju tajming bio više nego značajan. Ovako, najvažnije je da se akcionarima omogući da raspolažu svojim akcijama, a potencijalnim investitorima da te akcije kupe”, zaključak je Gujaničića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: