EPS-u struja od elektrane na biogas

Na farmi mlekare “Lazar” kod Blaca otvorena je biogasna elektrana, koja će već za nekoliko dana isporučiti električnu energiju EPS-u.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.05.2012.

15:26

Default images

U pitanju je pogon za proizvodnju električne energije iz biomase, odnosno stajskog đubriva, koji je uz podršku ambasade SAD otvoren na farmi Milana Vidojevića u selu Donja Draguša kod Blaca.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je prisustvovao otvaranju tog pogona poručio je da je podvig farme i mlekare "Lazar" primer Srbije kakvu građani žele. On je rekao da danas mlekara Lazar proizvodi 60 tona mleka dnevno i pomaže da 3.000 porodica koje se bave poljoprivredom imaju stalan i siguran izvor prihoda.

Prema Petrovićevim rečima, ovo postrojenje koje će da pravi jedan megavat električne energije je "malo tehnološko čudo" i predstavlja dodatnu zaradu u proizvodnji hrane.

"Sa druge strane omogućava da se veliki resurs koji Srbija ima pretvori u priliku za dobar život stotine hiljada porodica u Srbiji", rekao je Petrović i dodao da će u narednim godinam širom Srbije biti mnogo takvih postrojenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: