Česi ulažu u Srbiju 650 mil. EUR

Predstavnici Vlade Srbije i čeških kompanije Alta i VDO potpisali su izjavu o poslovnoj i tehničkoj saradnji i investiciji od 650 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 09.05.2012.

16:12

Default images

Ova češka firma uložiće novac u rudnik uglja i termoelektranu Štavalj, kod Sjenice.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić kazao je prilikom potpisivanja izjave u Vladi Srbije da se radi o projektu otvaranja rudnika lignita i gradnji termoelektrane snage 350 megavata.

On je najavio je da će do završetka tog projekta biti izgrađen i autoput na koridoru 11, od Beograda do Bara. "Ta dva projekta su povezana jer je jedan bez drugog nemoguć", kazao je Mrkonjić. Državni sekretar za energetiku Srbije Dušan Mrakić kazao je da izgradnja jednog bloka termoelektrane traje od tri do pet godina i dodao da projekat u Štavlju podrazumeva i rekonstrukciju i privatizaciju rudnika uglja i izgradnju jednog bloka termoelektrane, koja traje do tri do pet godina.

Mrakić je kazao da će za izgradnju termoelektrane biti potrebno angažovanje oko 1.000 radnika, dok bi na dodatnim radovima i rekonstrukciji rudnika moglo da bude uposleno još oko 3.000 radnika.

"Domaće kompanije biće maksimalno uključene u realizaciju projekta", kazao je on i dodao da će nova vlada Srbije sigurno podržati taj projekat zbog njegovog značaja za sjenički region i ljude u tom kraju.

Kako je istakao Mrakić, termoelektrana u Štavlju će godišnje proizvoditi oko dva miliona kilovat sati struje i to na području okruženom zemljama uvoznicama električne energije (Albanija, Makedonija, Crna Gora).

"Strateški partneri iz Češke spremni su da vlasništvo u rudnik i termoelektranu prenesu na Elektroprivredu Srbije i time povrate svoje ulaganja od 650 miliona evra", kazao je Mrakić.

Prema rečima Mrakića, dodatna ispitivanja su pokazala i da u blizini Štavlja, u graničnom području sa Crnom Gorom, kod Pljevalja, ima dodatnih rezervi uglja dovoljnih za gradnju još jednog bloka termoelektrane kapaciteta takodje oko 350 megavata.

Finansijski direktor Češke komapanije Alta Jaroslav Zapletal kazao je će se u narednih nekoliko meseci definisati osnovne tačke projekta - tehnički, trgovinski i finansijski deo.

Prema njegovim rečima, gradnja termoelektrane mogla bi da počne tek posle dobijanja dozvola, a tome mora da prethodi izrada kompletne dokumentacije.

Zapletal je kazao da bi projekat bi trebalo da bude finansiran kreditima konzorcijuma banaka uz osiguranje češke državne agencije, a najmanje 50 odsto poslova moralo bi da bude ponuđeno českim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: