Ukinute barijere, hrana jeftinija?

Prilikom ukidanja necarinskih barijera koje je Srbija potpisala sa zemljama regiona namirnice u maloprodaji će biti jeftinije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

10:45

Default images

Sporazum o veterinarskoj saradnji naša zemlja je prošle nedelje potpisala sa Albanijom, a pre toga slični ugovori overeni su i sa Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

"Na ovaj način regionalni sporazum o slobodnoj trgovini zemalja CEFTA počinje da se primenjuje u punoj snazi" , smatra ministar poljoprivrede Dušan Petrović. "Ubuduće ćemo se suočavati sa manje nevolja i nepotrebnih formalnosti kada je reč o trgovini hranom. Ovi sporazumi predstavljaju i veliki podsticaj za naše privrede, jer priznajemo jedni drugima laboratorijske nalaze akreditovanih laboratorija" , dodaje ministar.

"Umesto da za uvoz "tuzlanske soli" plaćamo analize, sada će se u Srbiji priznavati analize koje su rađene u BiH" , kaže Milivoje Ćosić, iz kompanije "Interkomerc".

"To će ne samo pojeftiniti naše poslovanje, nego i skratiti procedure i ubrzati protok robe. Na dobitku će biti i krajnji potrošači koji će zahvaljujući ovim sporazumima na rafovima imati jeftinije proizvode" , objašnjava Ćosić.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović ocenio je da se ovim sporazumima stvara šansa za još veći izvoz i bolji plasman naše robe na tim tržištima.

"Do sada smo radili dupli posao" , navodi Danilo Drobnjak, direktor korporativnih poslova i komunikacija za zapadni Balkan kompanije "Pepsi".

"Fitosanitarne analize pri izvozu iz Srbije u BiH rade i u Srbiji i u BiH. Iako ovde dobijemo ispravan fitosertifikat, analize se moraju raditi i u BiH. Jasno je da ovo usporavalo promet robe i proizvodnju. S obzirom na to da smo najveći otkupljivači industrijskog krompira, kako u Srbiji tako i u BiH, promet ove za nas jedne od osnovnih sirovina, između dve države se obavlja u kontinuitetu" , kaže Drobnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: