Izgradnja "TE Kolubara B" 2013.

Izgradnja TE "Kolubara B" počeće iduće godine, najavio je predstavnik uprave italijanske komapanije Edison Masimo Arkuleo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

09:06

Default images

Na konferenciji za novinare na kojoj je saopšteno da je Vlada Srbije podržala kompaniju Edison i Elektroprivredu Srbije u zajedničkom projektu izgradnje i upravljanja Termoelektranom "Kolubara B", on je rekao da je sada sledi izrada studije izvodljivosti i formiranje zajednicke kompanije.

Arkuleo je istakao da će "Kolubara B" biti građena po principu projektnog finasiranja. Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je rekao da u projektu "Kolubare B" učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj koja trenutno preliminarno razmatra kredit vredan do 400 miliona evra.

Navodeći da će investicija u "Kolubaru B" biti "značajno preko jedne milijarde" evra, on je istakao da se u učešću u finasiranju izgradnje termoeletrane, koja se nalazi 40 kilometara južno od Beograda, pregovra i sa drugim bankama i da su već postoje neke koje su potencijalno zainteresovane.

"Učešće EBRD je od ključnog značaja za tu investiciju i za privlačenje drugih finasijskih institucija", rekao je generalni dirketor EPS.

Marković je podsetio da je Edison pobedio na tenderu za strateškog partnera u izgradnji "Kolubare B" i upravljanju tom elektranom. Edison i EPS u junu prošle godine potpisali preliminarni sporazum, nakon čega su potpisali mandatno pismo sa EBRD, dodao je on.

Istakao je da će Termoeletrana "Kolubara B" imati kapacitet od 750 megavata i da će zameniti mnogobroje dotrajale energetske kapacitete
u Srbiji.

Srbija se, kao potpisnik Sporazuma o energetskoj zajednici, obavezala da će u energetskom sektoru do kraja 2007. godine primenjivati ekološke standarde Evropske unije (EU), zbog čega će veliki broj elektrana morati da bude zatvoren, rekao je generalni direktor EPS.

Marković je rekao da će "Kolubara B" predstavljati prvu značajniju privatnu investiciju u proizvodnju struje u Srbiji i istakao da će predstavljati temelje za dalji angažman privatnog kapitala u javnoj infrastrukturi Srbije.

Italijanska kompanija Edison je na međunarodnom tenderu koji je raspisao EPS, ponudila izgradnju dva bloka bruto snage od po 375 megavata, sa 37 odsto neto-efikasnosti blokova.

Kako je ranije objavljeno, oprema koja će biti ugrađena u elektranu, kako je ponudio Edison, zadovoljiće najstrože domaće i evropske kriterijume zaštite okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: