Građani dobili akcije Telekoma

Na osnovu zaključka Vlade Srbije, Centralni registar hartija od vrednosti izvršio je prenos besplatnih akcija Telekoma Srbija.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 04.05.2012.

09:04

Default images

Od ukupno jedne milijarde akcija Telekoma, 6,94 odsto akcija dobili su zaposleni i bivši zaposleni te kompanije, a građani 15 odsto.

Građani za sada, iako uknjiženi kao vlasnici, neće moći da akcijama raspolažu do momenta njihovog pojavljivanja na Beogradskoj berzi.

Početna cena jedne akcije na berzi biće 2,27 evra, a svaki građanin će dobiti po 31 akciju Telekoma Srbija, navodi se u saopštenju. Glavni broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić ocenio je da bi Telekom Srbije mogao u naredne dve sedmice izneti akcije na Beogradsku berzu.

"Definitnvno se to neće desti u narednih nekoliko dana, ali ne bi me čudilo da Telekom izađe na berzu u naredne dve sedmice", rekao je on agenciji Beta.

Centralni registar hartija od vrednosti juče je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, preneo besplatne akcije Telekoma Srbije na račune građana.
Akcije Telekoma trebalo bi dobije oko 4,8 miliona građana, pored sadašnjih i bivših zaposlenih u tom preduzeću.

Gujaničić je rekao da je sledeći korak u procesu podele besplatnih akcija određivanje datuma prvog trgovanja, precizirajući da sama kompanija treba da podnese Beogradskoj berzi zahtev za listing tih hartija.

Gujaničić je rekao da je izvesno je da će veliki broj građana želeti odmah da proda akcije Telekoma "iz prostog razloga što je to najvredniji paket akcija koje su do sada dobili od svih predviđenih zakonom o besplatnima akcijama".

"Dakle, svi građani kojima je hitno potreban novac ili su na ivici siromaštva i treba da prodaju akcije što je pre moguće", rekao je on.

Svi drugi koji žele da se bave investiranjem u akcije i to gledaju kao svoju imovinu, kako je istakao, trebalo bi da se malo informišu o trgovini akcijama i o poslovanju kompanije jer bi njihove akcije kasnije mogle da vrede više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: