BG aerodrom dobija konkurenciju?

Švajcarska kompanija Svisport traži dozvolu za zemaljsko opsluživanje aviona i putnika na aerodromu "Nikola Tesla".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

10:15

Default images

Svisport je zahtev podneo Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, a reč je o jednoj od najboljih kompanija u svetu za takozvani hendling.

U Direktoratu kažu da će zahtev biti odobren ukoliko kompanija dostavi svu traženu dokumentaciju.

Ako Svisport dobije "zeleno svetlo" Direktorata, beogradski aerodrom će imati jakog konkurenta u pružanju ove vrste usluga, koja podrazumeva prihvat i otpremu aviona i putnika, utovar i istovar prtljaga, čišćenje aviona, odleđivanje, a moguće je i tankovanje goriva, ketering...

Trenutno za sve strane kompanije hendling obavlja "Nikola Tesla", dok Jat ervejzu uz aerodrom usluge pruža i zavisno preduzeće Suport.

Svisport bi uz dozvolu koju dobije od Direktorata morao da ima i ugovor sa beogradskim aerodromom za korišćenje infrastrukture.

Beogradski aerodrom se za konkurenciju već pripremio. Kako kažu u ovom preduzeću, u skladu sa domaćim propisima i evropskim standardima, već je korigovan cenovnik usluga sa ciljem da se olakša pristup tržištu zemaljskog opsluživanja vazduhoplova.

Očekuje se da bi investiranje drugih kompanija dodatno povećalo atraktivnost "Nikole Tesle" za otvaranje novih linija i dolazak novih avio-kompanija.

Ono što svakako ostaje aerodromu je usluga, koju avio-kompanije plaćaju za sletanje i poletanje, održavanje piste i manevarskih površina i korišćenje infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: