Srpski kobac, bumbar, lasta i pegaz

Iza maštovitih imena kojima su krštena borbena sredstva u naoružanju Vojske Srbije uglavnom stoji konstruktorski tim.

Srbija

Izvor: 24 sata

Sreda, 02.05.2012.

12:13

Default images

Naime, oni svakom oruđu uz zvaničnu oznaku dodaju i ime po kojem je ono poznato široj javnosti. I kao po pravilu, u tome se poštuje određena tradicija.

Tako su nastali i “bumbar” - protivoklopna vođena raketa, “lasta” i “kobac” - školski avioni, “lazar” - oklopno vozilo točkaš... Izuzetak je, donekle, bespilotna letilica “pegaz 011” kojoj je kumovao lično ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Letilica je ime dobila po mitološkom letećem konju, a broj 011 označav i to što je razvijena u Beogradu, kao i godinu kada je obavljen prvi let", kaže Šutanovac.

U nazivu protivoklopnog sistema “bumbar”, koji je razvijen u Vojnotehničkom institutu, a proizveden u valjevskom “Krušiku”, spojeni su njegove karaktersitike i tradicija. Prethodnici ovog sistema imena su takođe dobijali po insektima (“osa” i “zolja”), a “bumbar”, kao mnogo moćniji od njih, kršten je po insektu koji ima jači ubod.

S druge strane, kako kažu upućeni, i let ovog projektila, kojeg operater vodi očnim vidom, podseća na bumbarov let - pomalo haotičan, vrti se oko svoje ose, ali pogađa u metu.

Školski avioni “lasta” i “kobac”, koje proizvodi pančevačka “Utva”, takođe, slede tradiciju po kojoj vazduhoplovi dobijaju nazive po pticama - takvi su bili i “utva”, “galeb”, “jastreb” i “orao”, koje je proizvodila nekadašnja jugoslovenska vazduhoplovna industrija. “Kobac” će istovremeno da predstavlja unapređenu i ubojitiju verziju “laste”, zbog čega je i dobio “opasnije” ime.

“Jugoimport SDPR” stoji iza projekta oklopnog vozila točkaša “lazar”, koji je naziv dobio po srpskom srednjovekovnom vladaru Knezu Lazaru. Kako objašnjavaju u “Jugoimport SDPR”, to je i deo svojevrense međunarodne, pre svega, zapadne tradicije prema kojoj oklopna borbena sredstva dobijaju imena po istorijskim ličnostima.

Najpoznatiji primer je, svakako, američki tenk M1-A1 “abrams”, nazvan po generalu Krejtonu Abramsu, nekadašnjem načelniku Generalštaba vojske SAD i glavnokomandujućem u Vijetnamu, francuskei tenk “lekler”, kršten po francuskom generalu Filipu Lekleru i američko borbeno vozilo “bredli” koje je ime dobilo po generalu iz Drugog svetskog rata Omaru Bredliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: