CEFTA tržište spas za srpski izvoz

Srbija je u prva tri meseca ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama članicama Zone slobodne trgovine CEFTA od oko 227,9 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.05.2012.

15:14

Default images

To je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Srbija je u zemlje CEFTA od januara do marta 2012. najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvoždje i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 579,7 miliona dolara, a uvoz je bio 351,8 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 164,8 odsto.

Srbija je i u 2011. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 milijardi dolara, takođe, uglavnom rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske unije (EU).

CEFTA je osnovana u decembru 1992, a članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska (dok ne pristupi EU 2013. godine), Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u ime privremenih institucija samouprave u pokrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: