Vlada pomaže gradnju termoelektrane

Vlada Srbije podržaće kompaniju Edison iz Italije i Elektroprivredu Srbije (EPS) u zajedničkom projektu izgradnje i upravljanja Termoelektranom "Kolubara B".

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 01.05.2012.

14:55

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković uručiće 3. maja pismo podrške tim kompanijama koje će osnovati zajedničku firmu za realizaciju projekta, i finansijskim institucijama na celu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Predviđeno je i svečano preuzimanje Mandatnog pisma kompanije Edisona, EPS i EBRD, u okviru kojeg EBRD navodi da za finansiranja projekta TE "Kolubara B" razmatra iznos do 400 miliona evra. Teremoelektrane snage 750 megavata koja će koristiti lignit, zameniće jedan broj zastarelih postrojenja za proizvodnju struje u Srbiji i omogućiti smanjenje zagađenja. Prosečna starost blokova u termoelektranama u Srbiji je 39 godina.

EPS i italijanska kompanija Edison potpisali su krajem juna prošle godine preliminarni ugovor o saradnji u izgradnji termoelektrane "Kolubara B". Prema ranijim informacijama, investicija u termoelektranu "Kolubara B" procenjena je na više od milijardu evra.

Italijanska kompanija je na međunarodnom tenderu koji je raspisao EPS, ponudila izgradnju dva bloka bruto snage od po 375 megavata, sa 37 odsto neto-efikasnosti blokova.

Oprema koja će biti ugrađena u elektranu, kako je ponudio Edison, zadovoljiće najstrože domaće i evropske kriterijume zaštite okoline.

Prema ranijim procenama, EPS je u izgradnju "Kolubare B" do sada uložio oko 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: