Od turizma preko milijardu dolara

Više nego sigurno će ovogodišnji prihod od turizma premašiti prošlogodišnji zato što je za prva dva meseca broj stranih turista veći za 16 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

13:03

Default images

Broj noćenja stranaca veći je za čak 25 odsto, kaže Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Prihodi Srbije od turizma u prošloj procenjuju se na oko milijardu dolara, što je 15 do 18 odsto više nego u 2010. godini.

"Definitivno dolazi do restrukturiranja prometa u korist stranaca koji su u prva dva meseca ove godine učestvovali sa čak 36 odsto u ukupnom broju turista. Nažalost, broj dolazaka domaćih turista je u istom periodu opao četiri odsto", kaže Petković. Zbog toga, on navodi da je verovatni uzrok pada u segmentu domaćih turista neprijavljen promet.

Turistička mesta u Srbiji za prva tri meseca ove godine posetilo je 372.282 turista, što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom prošle godine srpske planinske centre, gradove i banje posetilo je skoro 2,1 milion turista, od čega je domaćih bilo 63 odsto.

Najposećenije turističko mesto je Beograd, gde je tokom 2011. boravilo više od pola miliona gostiju. Planinske centre posetilo je oko 400.000 ljudi, dok je odmor u banjama potražilo njih oko 375.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: