Aerodrom Morava će oživeti region

Na civilno vojnom aerodromu "Morava" u Lađevcima kraj Kraljevau, u toku su radovi na pripremi objekata za prijem kargo tereta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.05.2012.

10:24

Default images

Time će ta vazdušna luka, kojoj gravitira oko dva miliona stanovnika tog dela Srbije, postati generator privredno turističkog razvoja regiona.

Taj aerodrom, nekada samo vojni, postao je zahvaljući odluci Vlade Srbije iz avgusta 2010. godine mešoviti vojno-civilni objekat koji će, kada bude kompletno završen, imati sve međunarodne karakteristike poznatih vazdušnih luka.

Glavni razlog zašto je odlučeno da se vojni aerodrom Lađevci konvertuje u civilni je njegovo prirodni položaj - nalazi na mestu kome u užoj zoni gravitira 750.000 stanovnika, a u široj oko dva miliona. Uz Kraljevo, Čacak, Novi Pazar, Kruševac i Kragujevac u blizini aerodroma koji je posle konverzije dobio ime Morava su i Vrnjačka Banja, planina Goč, brojni manastiri i kulturno istorijski spomenici....

Civilni i vojni deo aerodoroma su infrastrukturno odvojeni, a do sada je, na civilnom delu, izgrađena aerodromska zgrada, pristanišna platforma, pristupne saobraćajnice, parking, termoenergetska postrojenja sa trafo stanicom... Civilni avioni već mogu da sleću na aerodrom, ali je potrebno uspostaviti još niz pratećih službi poput carine i graničnog prelaza.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za infrastrukturu pukovnik Goran Dimić kaže da su konverzijom tog aerodroma svi na dobitku - i građani i vojska i privrednici, objasnivši da će iz Lađevaca moći da se odleti do bilo koje svetske destinacije.

Prema njegovim rečima, u aerodrom je Ministarstvo odbrane uložilo 13 miliona evra, a Agencija za kontrolu leta je sa dva miliona evra sagradila toranj kontrole leta.

Dimić je naveo da će iz turske donacije od 10 miliona evra, o čemu je nedavno potpisan sporazum, biti finansirano produženje i proširenje poletno-sletne staze, izgradnja ograde i svetlosno obeležavanje staza.

Sporazum za finansiranje Projekta konverzije dela aerodroma "Morava" u Lađevcima potpisali su krajem aprila ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak, koji je izrazio uverenje da će to doprineti povećenom nivou turskih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: