Ikea, Lidl, H&M uskoro i kod nas

Svetski poznati prodajni i diskontni lanci uskoro dolaze i na tržište Srbije, a domaće tržište bi trebalo za nekoliko godina da postane veoma konkurentno.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 30.04.2012.

01:56

Default images

Pored francuskih, grčkih, slovenačkih, hrvatskih i belgijskih trgovina, koje već posluju u Srbiji pod imenom Intereks, Super Vero, Merkator, Idea ili sada Delez, očekuju se u skorijoj budućnosti i trgovine iz Nemačke, Švedske, Francuske sa zvučnim imenima poput Ikee, Lidla ili H&M...

Svetski diskontni trgovinski lanci, u čijim hipermarketima su, naravno, cene najpovoljnije, godinama su zaobilazili Srbiju, a izgleda da će i tome uskoro doći kraj. U okruženju, inače, posluje nekoliko diskontnih lanaca. Recimo, osim Lidla, u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj prisutan je Kaufland, u Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj posluje nemački Aldi, u Mađarskoj Kora...

Nemački diskontni lanac Lidl uložiće u narednom periodu oko pet miliona evra u Srbiji. Do sada su ispitivali lokacije u dvadesetak gradova u kojima bi otvarali supermarkete.

Prvi korak je već napravljen - kupovina zemljišta u Zrenjaninu. Ta kompanija užurbano bira i lokacije u drugim gradovima. Zasad se spominju Valjevo, Novi Sad, Beograd i Niš.

Kada je reč o kompaniji Ikea u Srbiji, proces kupovine zemljišta je u završnoj fazi, već postoji predugovor i čeka konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva.

Prva robna kuća Ikea u Srbiji biće otvorena na Novom Beogradu krajem 2013, kaže Vladislav Lalić, direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu, i dodaje da će se sledeća graditi za dve-tri godine kod Bubanj potoka. Potom na redu je Niš, pa Novi Sad. Peti objekat biće negde između Čačka, Kraljeva i Kragujevca.

Ukupna investicija u narednih sedam-osam godina je 250 miliona evra, a posao će direktno dobiti oko 2.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: