Fali menadžera, uvezimo ih kao SAD

Srbija bi trebalo da menadžere javnih i velikih državnih sistema ubuduće bira na javnim konkursima i da ih uveze ako je potrebno, kaže Blagoje Spaskovski.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2012.

14:49

Default images

Spaskovski, koji je direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor kaže da su konkursi za izbor menadžera neophodni jer je postavljanje kadrova po partijskoj pripadnosti "totalni promašaj" i "vodi i privredu i javna preduzeća u propast."

Prvi čovek RTB takođe smatra da bi prilikom izbora menadžera trebalo ukinuti ograničenje da oni moraju biti državljani Srbije i omogućiti da oni dolaze i iz inostranstva. "Ukoliko su Sjedinjene Američke Države mogle 1930-ih da pozivaju menadžere iz celog sveta, pa što smo mi manje pametni od njih, da ne pozovemo i platimo prave menadžere, ali da Srbija krene napred, zapošljava radnike, stvara veći dohodak, puni budžet i diže standard radnim ljudima", mišljenja je Spaskovski.

Prema njegovoj oceni, nova vlada bi trebalo više pažnje da posveti razvoju poljoprivrede, energetike i rudarstva, a onda će prateća industrija početi da se razvija znatno bržim tempom.

Model koji treba da primeni nova vlada je da garantuje za kredite za revitalizaciju velikih sistema, kao što je to učinila u slučaju RTB Bor i to od rudarstva do metalurgije, kazao je generalni direktor Spaskovski i naglasio da to može biti pravi model razvoja velikih korporacija u državi Srbiji.

Spaskovski je takođe mišljenja da vlada, zbog operativnijeg rada, treba da ima mnogo manji broj ministara, ali sa ojačanim Ministarstvom za privredu i ekonomiju.

Primarna uloga tog ministarstva bila bi da privuče što više stranih korporacija da u Srbiji podižu postrojenja i bave se proizvodnjom, a poseban zadatak tog resora bio bi da se bori za ukidanje zakonskih prepreka koje usporavaju priliv investicija i dolazak firmi iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: