Uz Kampinu na zahtevno tržište EU

Dolazak holandske kompanije "Kampina" na tržište Srbije će omogućiti plasman mlečnih proizvoda iz Srbije na zahtevno tržiše Evropske unije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.04.2012.

13:15

Default images

"Radi o robnoj grupi koja je najosetljivija u pogledu zadovoljavanja standarada kvaliteta za plasman na tržište EU, daleko zahtevnijoj čak od mesa i mesnih prerađevina", objasnio je predsednik Naučnog društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Prema Ševarliću koji je i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, značajno će biti i ukoliko "Kampina" omogući udruživanje u zadruge krupnih proizvođača mleka koji godišnje isporučuju više do 300.000 litara mleka. To bi srpskim proizvođačima mleka omogućilo da koriste sve benefite koje imaju proizvođači mleka u Holandiji i drugim zemljama na čijoj se proizvodnji bazira zadružni sistem pod nazivom Kampina, osnovan krajem 1990-tih, dodao je Ševarlić.

Komisija za zaštitu konkurencije ovoga meseca odobrila je holandskoj kompaniji Frisland Kampina preuzimanje beogradske kompanije "Imlek" i "Mlekare Subotica".

Vlasnik te dve mlekare, kompanija "Salford kapital partners", objavila je početkom februara da je potpisan Memorandum o razumevanju sa FrislandKampinom, i da očekuju da će dogovor biti okončan u narednih nekoliko meseci.

Komisija za zaštitu konkurencije je na internet strani objavila rešenje kojim se po skraćenom postupku "odobrava koncentracija učesnika na tržištu" koja nastaje sticanjem udela Imleka i Mlekare Subotica u vlasništvu holandske kompanije.

Komisija je odobrila preuzimanje najmanje 81,68 odsto izdatih akcija "Imleka" i najmanje 81,76 odsto izdatih akcija "Mlekare Subotica".

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović rekao je da je još rano govoriti o okončanju ovog postupka, jer se čekaju saglasnosti regionalnih Komisija za zaštitu konkurencije, na čijim tržištima ove dve kompanije plasiraju svoje proizvode.

Reč je o saglasnostima nacionalnih komisija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Imlek i "Mlekara Subotica" posluju, inače, kao nezavisni proizvođači mlečnih proizvoda na području zapadnog Balkana.

Zajedno opslužuju tržište od oko 25 milliona potrošača, a ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: