Džem iz Srbije na svetskom tržištu

Džem od jagoda, kupina ili malina iz Arilja i Čačka, bez konzervansa mogao bi već krajem godine naći na domaćem i svetskom tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

12:13

Default images

Stručnjaci Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu godinu dana rade na razvoju tehnologije za preradu jagodičastog voća i već sada imaju strateškog partnera koji je zainteresovan da uloži u proizvodnju njihovog originalnog proizvoda.

Kako objašnjava dr Branislav Simonović, direktor instituta, ideja naučnih saradnika bila je da se u džemu sačuvaju sve biološki vredne komponente ploda. Uspeli smo da demantujemo izreku da je sve što su pravile naše bake najbolje. U njihovim receptima, voće se ukuvava dok mu „ne izađe duša”. Naša koncepcija je da sačuvamo ono najbolje u voću tako što ga tretiramo na niskim temperaturama i tako dobijamo proizvode koji su koncentrati prirodne maline, kupine i jagode“ , objašnjava dr Simonović.

U džemu od čačanskih jagoda i ariljskih malina i kupina nema dodatog pektina, niti konzervansa. Voće je koncentrovano, iz njega je izvučena voda, a džem miriše kao sveže voće i ima za nijansu drugačiju boju.

„Ovakav proizvod ne postoji na tržištu. Izabrali smo jagodičasto voće jer je Srbija po njemu prepoznatljiva. Gotovo 100.000 tona neprerađene maline se izvozi iz zemlje, ali je njena cena dosta niža nego kad bi se obradila“ , ističe direktor instituta, podsećajući da je u jedinstvenom džemu od kupina ili malina seme odvojeno, dok kod jagoda taj postupak nije bio moguć.

„Sve komponente iz semena koje su korisne za zdravlje planiramo da vratimo u gotov proizvod, sem celulozne opne. Ovo jedino nije izvodljivo s jagodama, jer je seme suviše sitno i mekano“ , precizira dr Simonović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: