Građani se najviše žale na banke

Za tri meseca građani su Centru za zaštitu korisnika NBS uputili 473 prigovora na rad finansijskih institucija, 89 odsto prigovora se odnosilo na banke.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

11:59

Default images

Od ukupnog broja prigovora skoro 50 odsto se odnosi na rad tri banke, a od toga 30,4 odsto na jednu banku.

Građani su se najčešće žalili na način koje su pojedine banke usklađivale ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a ukazivali su i na poteškoće koje imaju u otplati dugovanja po osnovu zaključenih ugovora o kreditima. Bilo je pritužbi na obračun kamate na dugovanje po kreditnoj kartici. Alfa i KBC banka prve su banke koje su pre nekoliko dana javnim objavljivanjem imena i novčanom kaznom od ukupno 5,5 miliona dinara, sankcionisane zbog kršenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Narodna banka je na osnovu dokaza, a na osnovu pritužbi građana, od početka primene zakona donela ukupno 11 rešenja kojima je naredila otklanjanje utvrđenih nezakonitosti koje se odnose na već odobrene kredite, uz izricanje novčanih kazni. Devet rešenja upućeno je Alfa banci, a dva KBC.

Između ostalog, ovim bankama je naloženo da precizno odrede visinu ukupne kamatne stope, odnosno njenog promenljivog elementa (šestomesečni libor i tromesečni euribor) na dan kada se obavlja usklađivanje. Zatim, da odrede periode kada se menja promenljivi deo kamate i ukupna kamatna stopa. Takođe, klijenti moraju precizno da znaju i kolika im je marža, koja je isključivo fiksni element kamatne stope, i ona mora da bude kao što je važila na dan zaključenja ugovora.

Iako je to zakonom bilo zabranjeno, banke su u ugovorima imale odredbu kojima zadržavaju pravo promene ugovorene promenljive kamatne stope u skladu sa svojom poslovnom politikom. Njima je NBS naložila da iz ugovora takvu odredbu brišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: