U Srbiju od 2001. ušlo 17 mlrd. EUR

U proteklih 10 godina, od 2001. do 2011. godine u Srbiju je investirano ukupno 17 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 27.04.2012.

11:34

Default images

Od toga su neto investicije 15,1 milijardu evra, istaknuto je na promociji edicije o stranim investicijama u Srbiji.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić podsetio je da je Srbija prošle godine sa investicijama od 2,2 milijarde evra bila lider u regionu, a da se taj nivo priliva stranih investicija očekuje i u 2012 godini. Kako je Ćirić naglasio, u periodu od 2001. do 2008. godine, najviše novca je stizalo od privatizacija koji se koristi za finansiranje javne potrošnje, a ne razvojnih projekata.

Od 2008. godine, kako je Ćirić objasnio, investicije su uglavnom usmerene u izvozno orijentisanu proizvodnju, koja ima za cilj privredni rast i otvaranje novih radnih mesta.

"Od 2009. godine dobili smo investicije u privredni rast i zapošljavanja. Strategija Vlade bila je i sada je da Srbija bude centar u kojem će se proizvoditi za izvoz", rekao je Ćirić.

Dobar primer za to, dodao je, predstavlja investicija Fijata u fabriku automobila u Kragujevcu, koja će, kada bude radila punim kapacitetom, od izvoza dobijati između 1,3 i 1,5 milijardi evra godišnje.

Ćirić je naglasio da je Srbija dosta učinila na unapređenju investicione klime, ali da još dosta treba da se učini, kao što je pojednostavljivanje procedura, kao i smanjeje poreza na rad.

"Vlada Srbije je kao prioritet zacrtala privlačenje ulaganja u automobilsku, elektro industriju i informaciono-komunikacione tehnologije, ali je do sada najviše uradila u autoindustriji, gde je ubedila 120 kompanija da ulažu u Srbiju", kazao je Ćirić.

On je kazao i da novac koji se daje investitorima kao podsticaj za investicije i otvaranje radnih mesta nije poklon i da se, prema procenama Vlade, vraća u budžet u roku od 11 do 17 meseci.



On je rekao da i naredna vlada treba da zadrži postojeći sistem podsticanja za investitore, a da je među glavnim prednostima Srbije kao investicione destinacije kvalifikovana i kvalitetna, a ne jeftina radna snaga.

Prema podacima edicije ''Strane direktne investicije u Srbiji od 2001. do 2011.'' koju je objavila Biznis info grupa, od ukupnih investicije u Srbiji u tom periodu, oko 15 odsto bile su grinfild investicije, dok se ostatak odnosi na privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: