Šutanovac: "Bumbar" naš adut /FOTO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje da će laki protivoklopni sistem "bumbar" biti novi izvozni adut i da će tokom leta ući u upotrebu u Vojsci Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.04.2012.

12:34

Default images

Posle obilaska valjevske kompanije Krušik, Šutanovac je istakao da će se o izvoznoj ceni "bumbara" tek pregovarati, ali da je već sada poznato da će biti dva do tri puta jeftiniji od sličnog oružja koje proizvodi Francuska. On je naveo da će u junu ili julu biti završena konačna ispitivanja tok raketnog sistema i da će potom biti uveden u naoružanje Vojske Srbije. Ministar odbrane je dodao da će taj sistem imati jednu cenu za Vojsku Srbije, a drugu za izvoz.

Ministar je izrazio zadovoljstvo obnovom Krušika i rekao da je izvoz te vojne fabrike u poslednje četiri godine veći nego u prethodnih 25 godina.

Šutanovac je kazao da plate u Krušiku nisu na nivou zarada u odbrambenoj industriji Srbije, te je danas sa upravom te fabrike dogovorena finansijska pomoć za održavanje nivoa uposlenosti kapaciteta do potpisivanja i realizacije novih izvoznih ugovora.

Generalni direktor Krušika Jovan Damjanović je rekao da je projektovana cena "bumbara" oko 35.000 evra, dok slično oružje koje proizvodi Francuska košta 90.000 evra.

Razvoj tog raketnog sistema za dejstva na blizinu i iz zatvorenog prostora počeo je 1994. godine, ali je sa tim išlo sporo da bi tek pre tri i po godine iznova počelo da se na njemu radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: