Petrović: Kasno je sad za promene

Ministar poljoprivede i trgovine Dušan Petrović kaže da u ovom trenutku nije moguće promeniti tekuću agrarnu politiku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2012.

11:57

Default images

On objašnjava da bi to značilo stavljanje van snage svih uredbi i vraćanje već podeljnih subvencija.

Petrović je ukazao da bi ispunjenje zahteva dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine, značilo da vlasnici 250.000 gazdinstava, koji su već koristili regres za gorivo, moraju da vrate taj novac.

Isti slučaj bi bio i sa 170.000 gazdinstava kojima je do juče ispaćeno dve miliajrde dinara, na ime avansa za prolećnu setvu, kazao je Petrović. Ministar je istakao da "nije moguće prihavtiti ni predlog o uvođenju dva pralelena sistema subvencionisanja, po površini i količini, jer su oni nespojivi, a mogućnosti zloupotrebe u takvoj situaciji bile bi nesavladive".

On je kazao i da bi u tom slučaju trebalo duplo više novca za subvencije i to prema procenama - 35 milijardi dinara. On je podsetio da je prošle godine za davanje po hektaru bilo izdvojeno ukupno 15 milijardi dinara, a sad je za davanje po količini proizvedne robe, izdvojeno 12 milijardi dinara, plus 10 milijardi za regresirano gorivo.

Petrović je izrazio žaljenje što se deo nezadovoljnih poljoprivrednika odlučio da pokaže nezadovoljstvo blokadom puteva, jer ugrožavaju prava ostalih građana i onemogućavaju ih da koriste javne saobraćajnice i obavljaju svoje poslove.

Prema njegovim rečima, uporno insistiranje na davanju subvencija po površini budi određenu sumnju, da na nekim površinama nije ni bilo ništa zasejano i da su zloupotrebe bile veoma značajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: