Rusi platili poslednju ratu za NIS

Ruski Gaspromnjeft je u aprilu isplatio poslednju ratu za investicione obaveze za kupovinu kontrolnog paketa akcija Naftne industrije Srbije (NIS).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

15:56

Default images

Na sajtu kompanije se navodi da završetak isplate ne označava i završetak procesa modenizacije rafinerije Pančevo, da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih mogućnosti.

Gaspromnjeft je kupila 51 odsto akcija NIS-a početkom 2009. godine za 400 miliona evra, ali je dalje, kupovinom 5,15 odsto akcija od manjinskih vlasnika za 40,3 miliona evra, povećala svoj udeo u kompaniji na 56,15 odsto.

Gaspromnjeft je uplatio poslednju tranšu od 32 miliona evra za izgradnju novih postrojenja u Pančevu, čime je pre roka ispunio obavezu iz kupoprodajnog ugovora o investiranju 500 miliona evra.

Predsednik Odbora direktora NIS-a, prvi zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta Vadim Jakovljev, istakao je da je njegova kompanija ispunila investicione obaveze pre predviđenog roka, što još jednom potvrđuje da je 2009. Vlada Republike Srbije dobila pouzdanog partnera za razvoj petrohemijskog sektora.

"Modernizacija prerađivačkog kompleksa NIS danas ulazi u finalnu fazu, završava se izgradnja poslednjih objekata, a startovalo je ispitivanje infrastrukturnih mreža i opreme", rekao je Jakovljev.

On je istakao da okončanje investicionog ciklusa ne znači i završetak procesa modernizacije rafinerije u Pančevu, dodajući da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih kapaciteta, objavljeno je na sajtu Gaspromnjefta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: