NIS-ov novi pogon u Pančevu

NIS je pustio u pogon novo postrojenje za preradu sumporne kiseline u Pančevu u okviru modernizacije pančevačke Rafinerije nafte.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

15:12

Default images

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić kazao je na otvaranju da je pogon vredan 14,3 miliona evra i da će imati veliki značaj za zaštitu životne sredine i proizvodnju goriva evropskog kvaliteta u Pančevu.

"Zahvaljujući odgovornom ponašanju NIS-a u poslednje tri godine od kada je preuzeo Gaspromnjeft i velikim ulaganjima te kompanije u ekologiju, ne postoji ni jedan razlog da Pančevo nazivamo crnom ekološkom tačkom", ocenio je ministar. Dulić je kazao i da je koncentracija benzena u vazduhu u Pančevu na istorijskom minimumu, što je dokaz da NIS ispunjava sve obaveze u
domenu zaštite životne sredine.

"U poslednjoj deceniji Pančevo je bilo sinonim za zagađenja, pominjano je kao crna tačka na ekološkoj mapi Srbije. Poslednje tri godine, zahvaljujući odgovornom ponašanju NIS-a i investicijama od 100 miliona evra u zaštitu životne sredine, više ne postoji osnov za to", kazao je Dulić.

Novi pogon u Rafineriji u Pančevu otvoriili su generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić.

Gaspromnjeft je NIS-u danas uplatio poslednju tranšu od 32 miliona evra za izgradnju novih postrojenja u Pančevu, čime je pre roka ispunio obavezu iz kupoprodajnog ugovora o investiranju 500 miliona evra, izjavio je Kravčenko.

On je najavio kako će na jesen iz Pančeva na srpsko tržište biti isporučene prve količine goriva evro kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: