U Srbiji 11.000 građevinskih firmi

Građevinarstvo Srbije u ukupnom BDP-u učestvuju sa jedan odsto, a bez učešća od 7-10 odsto, nema njegovog opstanka.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

14:21

Default images

Ovo je istakao predsednik Saveza građevinskih inženjera i tehničara Srbije Anđelko Kovačević.

On je izneo i podatak da u građevinarstvu radi više od 11.000 firmi, zaposleno je više od 80.000 ljudi, a da je više od 70 odsto preduzeća u blokadi. Prosečna zarada, onih koji je primaju, je oko 30.000 dinara. On je istakao da to strukovno udruženje, novoj vladi predlaže nekoliko mera, među kojima su - mere za uređivanje tržišta, povećanje likvidnosti, podsticanje uposlenosti i izvoza.

Kovačević kaže da je osnovna primedba građevinara da tržište nije na dobar način uređeno, jer se u mnogim poslovima prioritet daje stranim, a ne domaćim firmama.

Preporuka je da Zakon o javnim nabavkama treba prilagoditi uslovima poslovanja domaćih firmi, naglasio je on i istakao da je naročito problematičan član 7. tog zakona gde je omogućeno da u projektima u čijem finansiranju učestvuju međunarodne finansijske organizacije, primenjuju procedure tih organizacija, a ne odredbe Zakona o javnim nabavkama.

On je naglasio i da je potrebno tehničke propise usaglasiti sa evropskim, bolje urediti licenciranje kompanija projektanata i izvođača i efikasno organizovati inspekcijsku kontrolu.

Mere za povećanje likvidnosti su takođe veoma važne, istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, potrebno je izmiriti dugove države građevinskim preduzećima, ugovorno definisati rokove za plaćanje izvršenih radova, regulisati plaćanje PDV-a po naplati izvedenih radova, a takođe, treba urediti i da investitori moraju posedovati bankarske garancije o obezbedjenju finansijskih sredstava za projekte pre dobijanja gradjevinske dozvole.

Kovačević je istakao, da je potrebno formirati i posebno ministarstvo građevine da bi građevinarstvo išlo napred, a zakonima obezbediti i učešće u pomoćnim stručnim telima za - licenciranje kompanija, reviziju projekata, polaganje stručnih ispita, izradu predloga zakona, tehničkih normi i standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: