Smederevo ipak dobija rafineriju

Ugovor o izdavanju zemljišta za izgradnju rafinerije kompaniji Komiko oil potpisan je nakon tri godine pregovora, u vili dinastije Obrenović u Smederevu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

13:40

Default images

Skupština grada Smedereva izdala je 13. marta američko-holandskoj kompaniji Komiko oil u zakup na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i generalni direktor kompanije Komiko Vencislav Ivanov.

"Počeli smo rad na ovom projektu još 2005. kada smo Ivanov, moje kolege i ja došli u Beograd. Bilo je puno rupa na tom putu i prepreka da bismo došli do ove tačke", rekao je član Nadzornog odbora Komika Brajan Marej. Reč je o najvećoj grinfild investiciji u Smederevu u poslednjih 30 godina vrednoj 250 miliona dolara. Od te investicije Smederevo bi trebalo da prihoduje više od milijardu dinara, što je polovina godišnjeg gradskog budžeta.

Gradonačelnik Smedereva je kazao da je u tom gradu, između dva svetska rata bila rafinerija kompanije Šel. "Ovo je razvojna šansa za Smederevo, šansa da se poveća broj zaposlenih, i uticaj u energetskom smislu na Balkanu", kazao je on.

Umičević je istakao da će na taj način Smederevo povećati broj zaposlenih i svoj uticaj u energetskom smislu u Srbiji, ali i u regionu i naglasio da taj projekat predstavlja razvojnu šansu za Smederevo.

Komiko oil je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.

Rafinerija nafte Smederevo imaće 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: