Prva rešenja o vraćanju imovine

Iz Agencije za restituciju poručuju da će do kraja ovog meseca uručiti još pet rešenja u Beogradu, a očekuje se uručivanje prvih rešenja u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

12:37

Default images

"Za sledeći mesec zakazno je još dvanaest rasprava, najviše u Novom Sadu. Tokom maja očekujemo uručivanje prvih rešenja i u Nišu i Kragujevcu. Podigli smo Agenciju na operativni nivo, donose se rešenja, radi se dosta brzo", rekao je direktor agencije Strahinja Sekulić.

On je naveo da je Agencija do sada primila 1.574 zahteva za povraćaj imovine i da medju njima ima i zahteva za vraćanje imovine u naturi, i za davanje obeštećenja, ali i kombinovanih slučajeva. "Deo imovine koji se može vratiti odmah, mi vratimo, a za ostalo nastavljamo postupak." "Najpre rešavamo ono što je nesporno, donosimo delimično rešenje, a drugi deo ćemo rešavati kad budemo imali pretpostavke za donošenje tih rešenja", istako je Sekulić. On je dodao da se Agencija donošenjem delimičnih rešenja trudi da što brže vrati što više oduzete imovine.

On je naveo da se zahtevi za povraćaj imovine podnose do marta 2014. godine, a da je za završetak čitavog posla potrebno više od deset godina.

"Uporedna praksa iz regiona kaže da je postupak trajao od deset do 18 godina. U Sloveniji, recimo, postupak vraćanja imovine još traje", rekao je Sekulić i istakao da će Agencija najveći broj zahteva rešiti u narednih pet godina, ali da iskustva drugih pokazuju da čitav posao traje znatno duže.

Prvo rešenje po zahtevu za povraćaj oduzete imovine uručeno je juče Gordani i Radomiru Vasiću na beogradskoj opštini Vračar. Reć je o kući njihovih roditelja, koja je nacionalizovana 1959. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: