Na sniženju kupuju samo televizore

Iako je bela tehnika za godinu dana pojeftinila desetak odsto, kupaca nema. Kupci u Srbiji orijentisani su ka brendiranim proizvodima sa nižom cenom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

10:52

Default images

To je najviše pogodilo manje prodavce, pa je zbog krize tokom prošle godine ugašeno gotovo dve hiljade trgovinskih radnji sa tehničkom robom.

Sve to je uslovilo i smirivanje cena tehničke robe, posebno manje poznatih proizvođača. To potvrđuju i statistički podaci, budući da su kućni aparati, u proseku, desetak odsto jeftiniji nego protekle sezone. Mašine za veš tako mogu da se kupe već od 20.000 pa do 49.000, koliko su i pojedini modeli električnih šporeta. Klasični frižideri su od 21.000 do 38.000 dinara.

"Pad prometa tehničkih uređaja tokom prošle godine iznosio je oko deset odsto, dok je u odnosu na vreme pre početka krize plasman bele tehnike smanjen gotovo za trećinu " , pokazuju podaci GFK agencije.

U "Tehnomaniji" ističu da su cene stabilne, kao i ponuda, a kako bi kupcima učinili pristupačnim proizvode iz svog asortimana od više od 17.000 artikala, svakog meseca je između 2.000 i 2.500 artikala na akciji.

"Specifičnost našeg tržišta je da se pri izboru aparata za domaćinstvo tržište sada pomera ka brendiranim proizvodima niže cenovne kategorije, poput "Samsunga", "Gorenja". Ljudi, ipak, nastoje da plate malo više i na rate, ali da kupe koliko je moguće kvalitetnije uređaje" , ističe Slobodan Šijan, direktor "Tehnomanije".

U vodećim trgovinskim lancima kažu da prodaja na akciji uvećava plasman pojedinih aparata i do 40 odsto, naročito televizora. Plaćanje čekovima najčešći je izbor naših kupaca prilikom kupovine. Postoji blagi rast otplaćivanja tehnike putem kredita, kao i na odloženo karticama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: