Kontrolisaće se benzin na pumpama

Srbija bi do kraja godine mogla dobiti prvi pravi monitoring za kontrolu kvaliteta goriva, kako bi vozači znali kakav je kvalitet goriva.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.04.2012.

09:09

Default images

Ovo je najavila načelnica u Sektoru za naftu i gas u Ministarstvu infrastrukture i energetike Snežana Ristić.

Konsultant za monitoring u Srbiji predložio je da bi u našoj zemlji godišnje moglo da se uradi oko 450 kontrola benzina i dizela, a u opremu bi trebalo uložiti između 800.000 i 950.000 evra, dok bi naknada za uzorkovanje iznosila oko 150.000 evra, istakla je Ristić, na skupu Nacionalnog naftnog komiteta Srbije. Ukoliko bi se monitoring sprovodio u cilju ekološke zaštite, odnosno smanjenja ugljen dioksida u vazduhu, godišnje bi se uzimalo 3.500 uzoraka goriva što iziskuje još veće investicije i mnogo veću naknadu za ispitivanje kvaliteta, rekla je ona i dodala da je i dalje nerešeno pitanje ko će u Srbiji finansirati kontrolu kvaliteta.

Pošto Srbija nema svoju državnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta goriva, konsultant je predložio da se iskoriste postojeći kapaciteti, ali i da se ide i na otvaranje novih laboratorija i obezbeđivanje neophodnih sredstava koje treba uložiti u taj posao na koji nas obavezuju i propisi Evropske unije.

Konsultant je na osnovu broja pumpi u Srbiji predložio širu proveru kvaliteta goriva i to tako što bi se svaka pumpa bar jednom godišnje kontrolisala i kada su u pitanju benzini i dizeli, što bi bilo oko 3.000 uzoraka.

Markiranjem 40 miliona litara goriva koje je u Srbiji rađeno u periodu od 15. novembra 2010. do 15. novembra 2011. , a kojim se kontrolisalo gorivo u skladištima, rezervoarima, baržama, pumpama, utvrđeno je da su svi kontrolisani derivati bili odgovarajućeg kvaliteta, rekao je pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Zoran Filipović.

Predstavljajući iskustva kontrole kvaliteta goriva u Belgiji, Holandiji i Rumuniji, Nik Kloster iz "Interekta", jedne od vodećih kompanija u toj oblasti, rekao je da bez obzira na to što je tokom kontrola bilo slučajeva da uzorkovano gorivo ne odgovara propisanim standardima, ne zna slučaj da je i jedan prometnik završio na sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: