Nemačka preduzeća veruju u Srbiju

Srbija se vratila na top listu omiljenih odredišta za investicije nemačkih kompanija pošto bi 91 odsto anketiranih firmi ponovo odabralo Srbiju za ulaganje.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 24.04.2012.

18:26

Default images

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit je kazao da se sa tim rezultatom Srbija kotira u kategoriji povoljnih mesta za investicije zajedno sa Poljskom i Češkom i ima bolju poziciju od Mađarske.

Šmit je kazao da je Srbija u ovogodišnoj anketi popravila poziciju u poređenju sa rezultatima iz 2011. kada je 80 odsto anketiranih firmi bilo spremno da ponovo ulaže na srpskom tržištu. Kod procene srpske privrede za 2012. godinu ponovo se pokazuje da nemačka preduzeća veruju u Srbiju i da veliki broj želi da ponovo investira i otvara nova radna mesta, naglasio je on.

Šmit je kazao da je poslovne investicije u Srbiji prošle godine povećalo je 41 odsto nemačkih kompanija, a ove godine rast ulaganja i povećanje broja radnih mesta planira 36 odsto firmi.

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije pozitivno ocenjuju spopstveno poslovanje u Srbiji i skoro polovina ispitanika (48 odsto) smatra da im je poslovanje dobro, 47 odsto ocenjuje da je zadovoljavajuće, a pet odsto da je loše.

Među 76 anketirnih firmi 45 osto očekuje bolje poslovanje u 2012. godini, 43 odsto prognozira nepromenjeno stanje, do 12 odsto očekuje da će njihova privredna pozicije biti gora od prošlogodišnje.

Šmit je kazao da se ocena opšte privrede situacije u Srbiji nadovezuje na rezultate iz poslednje tri godine i više je pesimistička.

Kao i prethodne godine, dodao je Šmit, jedna trećina ispitanika ocenjuje privrednu situaciju kao zadovoljavajuću dok dve trećine ocenjuje opštu poslovnu situaciju u Srbiji kao lošu.

Anketa je pokazala i da 41 odsto ispitanika očekuje pogoršanje stanja u srpskoj ekonomiji u ovoj godini, 44 odsto očekuje da će stanje ostati isto, dok 15 procenata kompanija veruje u poboljšanje.

Nemačko-srpsko poslovno udruženje ima 220 preduzeća članica koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: