Prokopijević: Srbija težak bolesnik

Srbiju posle izbora očekuju rast cena, PDV-a i inflacije, još veće slabljenje dinara, smanjivanje plata i penzija i dalja otpuštanja, kaže Miroslav Prokopijević

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 23.04.2012.

00:17

Default images

“Završetkom izbora okončava se pirotehnika ’slatkih snova’ i na scenu stupa java“, kaže Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu.

Prokopijević kaže da se dužnička drama već nazire, ali će se puno jasnije videti posle izbora. Izlaz je u reformi države, velikom snižavanju njenih izdataka, privatizaciji javnog sektora i protržišnim reformama, kojima bi se unapredila konkurentnost“. “Ali, vlast neće ići tim putem, već će podići PDV, malo odlagati isplate, malo štampati novac, malo snižavati plate i penzije, možda i prodavati imovinu na brzinu. Tako će stvari tonuti, dok sasvim ne zaglave, a onda će uslediti antikrizni, još dijetalniji program“, smatra on.

Prokopijević navodi i da su ekonomski programi stranaka zasnovani na populizmu i da, kako je naveo, predstavljaju ludom radovanje, jer se ne bave rešenjem problema.

"Svi govore o ciljevima (ulaganja, radna mesta, prosperitet), a niko ne pominje sredstva da se to ostvari. Zato su ta obećanja samo ludom radovanje", rekao je on.

Na pitanje koja tri ekonomska koraka koje naredna vlada mora da preduzme ne bi li građani živeli bolje, on odgovara da “kao i kod bolesti, lekarski rez prvo pogoršava stanje, da bi se ono kasnije popravilo“.
Srbija je težak bolesnik, njoj treba sve, a ne samo tri promene. Ali, ako treba navesti samo tri, neka to budu sledeće. Prvo, krajnje pojednostavljivanje postupka otpuštanja, kako bi se podstaklo zapošljavanje“, kaže Prokopijević. Kao drugo, on navodi plaćanje PDV-a po naplati, a ne po fakturi, što bi smanjilo teret privredi i nateralo državu da se zainteresuje za disciplinu plaćanja i rad sudova.

Treće, prema njemu, je smanjivanje plata u javnom sektoru za najmanje 40 odsto ili otpuštanje 40 odsto tamo zaposlenih.

“A onda bi moralo da usledi još mnogo protržišnih rešenja, da bi jednog dana bili na svojim nogama u ekonomskom smislu“, dodaje on.

Upitan da li će investicije koje su nam stigle preko subvencija opstati, Prokopijević kaže da će neki sigurno da ostanu a neki će otići “ali, suština je da je to subvencionisanje štetočinska politika koja mora odmah da se obustavi“.

“Političari ne rade ono što im je posao - popravljanje poslovnog okruženja, da bi privukli ulaganja. A rade ono što ne bi smeli - rasipaju naše pare da ih privuku, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: