Specijalne bolnice kao hoteli

Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije doneo je Uredbu kojom su specijalne bolnice izjednačene sa hotelima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

00:20

Default images

Specijalne bolnice neće više moći da smeštaju svoje posetioce u tuđe ugostiteljske objekte, niti će smeti da organizuju putovanja i izlete, zato što su to delatnosti turističkih agencija za koje važe posebni propisi.

Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja doneo je Uredbu o pružanju ugostiteljskih usluga specijalnih bolnica kojom će biti uveden red u ovu oblast, a specijalne bolnice više neće biti u privilegovanom položaju u odnosu na hotele u srpskim banjama. „Uredba reguliše rad specijalnih bolnica u slučaju da imaju višak ugostiteljskih kapaciteta koji ne mogu da uposle. Ove ustanove nastavljaju da rade kao bolnice kroz mrežu zdravstvenih usluga, a ukoliko imaju mogućnosti da pruže ugostiteljske usluge turistima, bez uputa nadležne lekarske komisije, to mogu da rade ravnopravno kao i drugi ugostitelji”, objašnjava Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Zakonom o turizmu je propisano da samo oni koje je lekarska komisija uputila na banjsko i klimatsko lečenje ili rehabilitaciju - nisu turisti i ne plaćaju boravišnu taksu.

Međutim, specijalne bolnice su rupu u zakonu koristile da ne plaćaju porez, da tokom praznika u svoje sobe smeštaju rođake, organizuju izlete bez vodiča, da od PIO fonda uzimaju novac, a osiguranike smeštaju u upola jeftinije tuđe objekte.

“Ova uredba niti podstiče niti sprečava specijalne bolnice da i dalje pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Uredbom se daje mogućnost da specijalne bolnice svoje slobodne smeštajne jedinice stave u funkciju turizma”, kaže Petković.

Kako dodaje, najveći deo bolnica je već proširio svoju delatnost i odavno pruža ugostiteljske usluge turistima.

“Mnoge su u svoju ponudu uvrstile usluge kao što su spa i velnes centar, sauna, bazen, kao i druge vrste klasične turističke ponude. Ekonomski interes bolnica da pružaju turističke i ugostiteljske usluge zavisi od tražnje i konkurentnosti”, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: