Srpskom tržištu lekova preti kolaps

Odluka Vlade Srbije da proizvođači lekova i veledrogerije otpišu dug od 40 odsto zdravstvenim ustanovama može dovesti do bankrota pojedinih farmaceutskih kuća.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 15.04.2012.

17:19

Default images

One i ovako otežano posluju. Ovim činom i snabdevanje tržišta lekovima može biti ozbiljno ugroženo.

Vlada Srbije usvojila je 29. marta program mera za izmirenje dugova od 19 milijardi dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u 12 kvartalnih rata, prema kome svi proizvođači i distributeri linearno moraju da se odreknu 40 odsto duga.

Kako kaže izvor Blica upućen u farmaceutsku industriju, Hemofarm, koji je kupila Štada za 450 miliona evra, u 2011. godini otpisao je dugovanja prema Velefarmu od 60 miliona evra. Ove godine su dodatno otpisali 40 miliona, najvećim delom zbog bankrota Velefarma. Ukoliko bi otpisali još 40 odsto duga, pitanje je kako bi mogli da nastave rad u Srbiji. "Galenika ima dugovanje od preko 70 miliona evra, nema strateškog partnera. Imaju zastarele lekove i nemaju mogućnost plasiranja novih medikamenata, jer nemaju licencu niti sredstva da započnu proizvodnju. Čekaju garanciju Vlade za kredit od 70 miliona evra kako bi uspostavili likvidnost. I Aktavis je nedavno kupila američka kompanija Votson za pet milijardi dolara, ali je zato prošle nedelje otpušteno oko 30 radnika u proizvodnji u Leskovcu", ističe taj izvor.

Kakva je situacija na tržištu pokazuje i podatak da je Srbolek u stečaju, dok je Jugoremedija u blokadi, a radnici u štrajku. Od 200 veledrogerija, samo četiri mogu normalno da posluju. U stečaju su Velefarm, Vetfarm i Jugohemija.

Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova, kaže da ne postoji takva industrija koja može da otpiše toliki dug i da posle toga normalno funkcioniše. "Ne postoji farmaceutska industrija koja to može da izdrži", ističe Marisavljević.

Izvor tog dnevnog lista tvrdi da postoji mogućnost i da se neki proizvođači povuku sa tržišta. "Veledrogerije već rade sa niskom maržom i opterećene su kreditima. Otpis duga od 40 odsto bi se delimično prelio i na njih ili bi bili pod pritiskom banaka pa bi veliki deo bankrotirao", ističe on.

Postoji i scenario da magacini budu puni, ali da bolnice nemaju lekova. "Nikome neće biti u interesu da prodaje, a da novac ne dobija. Može se desiti da pacijenti ostanu bez lekova", upozorava izvor Blica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: