Dinar jača, kamate padaju

Odluka Narodne banke Srbije o smanjenju obavezne devizne rezerve banaka povećaće količinu evra u opticaju, smiriti kurs i sniziti kamate na kredite.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.04.2012.

10:01

Default images

Ta odluka NBS povećaće količinu evra na deviznom trzištu, što će uticati na rast vrednosti domaće valute, što je posredno potvrdio i guverner NBS Dejan Šoškić, piše današnja štampa.

Naime, NBS je juče smanjila stopu devizne obavezne rezerve banaka, što će prema rečima guvernera doprineti stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu. Šoškić je naglasio da su intervencije NBS u martu i početkom aprila bile mnogo veće nego početkom godine, ali da reakcija centralne banke nije zakasnela.

"Podsećam vas da je kurs evra u oktobru 2010. godine bio 107 dinara. Bilo kakva agresivnija intervencija na nižem nivou ne bi mogla biti opravdana, posebno zbog pritiska na inflaciju", naveo je Šoškić.

Kako ej naveo, odluka o smanjenju obavezne devizne rezerve dovešće do oslobađanja oko 300 miliona evra, a ujedno će povećanjem rezervi koje se izdvajaju u dinarima biti povučeno oko 16 milijardi dinara.

Šoškić je istakao da je ta mera "deo postepenog procesa relaksacije obaveznih rezervi", čiji će nastavak zavisiti od toga za koje namene će banke koristiti oslobođenu deviznu likvidnost.

Ističući da nema garancija gde će otići taj novac, on je objasnio da je odluka zbog toga "obazriva", odnosno obavezna rezerva smanjena je u malom procentu, i to u trenutku kada je inflacija u zoni cilja. Šoškić je naglasio i da nema nikakvih alarmantnih pomeranja po pitanju odlivanja novca iz bankarskog sistema u Srbiji.

Guverner je ukazao da se od smanjenja devizne obavezne rezerve banaka očekuje da doprinese stabilnijem kretanju inflacije, dodatno motiviše dugoročnije izvore finansiranja i doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu.

Takođe, trebalo bi da se blago smanji trošak izvora kredita kod svake od banaka u Srbiji, a blago niže kamatne stope i veći obim slobodnih sredstava trebalo bi da utiču na pad nenaplativih potraživanja, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: