IT: Zarada od kuće i po 15.000 evra

Najmanje 50.000 informatički potkovanih građana zarađuje i ne napuštajući stan. Najsposobniji u baratanju modernim tehnologijama imaju i po 15.000 evra mesečno.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 13.04.2012.

00:51

Default images

Oni koji umeju da barataju modernim tehnologijama imaju retku sreću da odlično zarađuju, a vreme provode kod kuće.

Internet-stručnjaci, veb-dizajneri, programeri i ostali kompjuterski magovi zarađuju od dve do tri prosečne republičke zarade, a oni najvičniji među njima i po 10.000 do 15.000 evra - mesečno.

"Najčešće kod kuće rade programeri i veb-dizajneri", objašnjava Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primenu interneta i potpredsednik Internet grupe. On dodaje da su ova zanimanja sve popularnija, a da se njihova ekspanzija može objasniti time što ne morate da budete fizički prisutni na poslu. Uz to je mnogo lakše prodati nematerijalne proizvode, kao što je softver ili slika, jer ne moraju da se izvoze i nemaju dodatnih dažbina.

Varagić kaže da je znanje na sve većoj ceni i da, sedeći u Srbiji, može da se zarađuje svetski.

"Oni koji rade u takozvanom autsorsingu mogu da budu plaćeni i po više hiljada evra mesečno. To su poslovi koje, za strane kompanije, možete da vodite sa bilo koje tačke u svetu. Tako i naši građani sve više rade promocije 'na daljinu', uređuju prioritete na pretraživačima za američke, nemačke, holandske i druge firme širom planete", objašnjava on.

Njihovi su poslovi ujedno i najplaćeniji, pa tako honorar ovih stručnjaka može da iznosi i po 15.000 evra mesečno.

Da su kompjuterski maheri sve više na ceni, smatraju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Prema rečima Srđana Andrijanića iz NSZ, u ovom času na birou se nalazi 1.044 stručnjaka za informacione tehnologije sa završenim fakultetom i oni se u proseku zapošljavaju u roku od godinu i dva meseca.

Sa trogodišnjom višim IT obrazovanjem na njihovoj evidenciji je 1.075 nezaposlenih i oni se poslu mogu nadati za godinu i četiri meseca. Posao čeka i 60 programera i oni će ga najverovatnije dobiti za dve godine. Nikome se od njih, međutim, previše ne žuri jer dok čekaju zvanični posao mogu da zarade koji dinar "tezgarenjem" i prodajom svojih usluga za solidan honorar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: