Za Južni tok u Srbiji 1,7 mlrd. EUR

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će radovi na gasovodu Južni tok u Srbiji početi krajem novembra ili početkom decembra.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.04.2012.

13:09

Default images

Ta investicija će koštati 1,7 milijardi evra.

Bajatović je u Kragujevcu rekao da će gasovod u Srbiji imati tri celine: vojvođansku, od Beograda do Paraćina, i od Paraćina do Zaječara.

"Tu će biti angažovana kompletna građevinska operativa u Srbiji jer je to ogroman rov, dugačak 470 kilometara, sa dva prolaza ispod Dunava, dosta podvodnog i planinskog terena", naveo je Bajatović. On je dodao da će za to biti angažovano dve do tri hiljade radnika.

Srbijagas će, kazao je Bajatović, u celini projektovati gasovod što je veliki uspeh za tu firmu.

Prema njegovim rečima, ove godine bi trebalo da počne izgradnja gasovoda od Aleksandrovca do Raške, vrednosti 65 miliona evra.

Trebalo bi da počne i izgradnja cevovoda od Gospođinaca – glavnog gasnog čvorišta u Srbiji, preko gasnih skladišta Banatskog Dvora i novog skladišta Srpski Itebej, do Pančeva i Beograda, takodje vrednosti 65 miliona evra.

Tim gasovodom se duplira transportni kapacitet Srbijagasa, rekao je Bajatović.

To preduzeće planira da ove godine završi projekat za drugo skladište gasa, Srpski Itebej, kapaciteta milijardu kubnih metara gasa, i da "komercijalno osposobi prvu fazu skladišta Banatski Dvor - da bi se napunilo svim mogućim raspoloživim količinama gasa".

Srbijagas gasifikuje FAS

Bajatović je danas posetio gradilište dva gasovoda - visokog i srednjeg pritiska dužine 38 kilometara u Kragujevcu, kapaciteta 60 hiljada kubnih metara na sat, koji će koštati 11 miliona evra.

Izgradnjom gasovoda biće obezbeđeno snabdevanje gasom kompanije "Fijat automobili Srbija" i grada Kragujevca.

Bajatović je ocenio da je bilo problema u realizaciji tog projekta jer je posao bio poveren firmi "Partner inženjering" koja je bankrotirala.

"Vlada je poverila posao 'Srbijagasu' i imamo obavezu da u neobično kratkim rokovima završimo gasifikaciju 'Fijata' i grada Kragujevca", rekao je Bajatović.

Ti gasovodi biće završeni do početka jula, ali Bajatović očekuje da je moguće da se radovi završe i do kraja maja.

Tim gasovodima će, kako je ocenio Bajatović, biti obezbedjen kapacitet za narednih 100 godina - za potrebe privrede i domaćinstva u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: