Ruska Sberbanka: Ulagaćemo u Srbiju

Sberbanka, koja je preuzela većinski udeo austrijske Folksbanke u Srbiji, ostvareni profit ulagaće u srpsku privredu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 11.04.2012.

15:11

Default images

Potpredsednik te ruske banke Sergej Gorkov kaže da će ona nastaviti da širi paletu usluga i ulaže u ljudske resurse, kao i da posluje u skladu sa tržišnim principima.

Sberbanka je polovinom februara završila proces potpunog preuzimanja Folksbanke, kojim su obuhvaćene ćerke banke u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj , Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji, izuzev banke u Rumuniji.

Potpredsednik Gorkov je najavio da će Sberbanka do leta ove godine izneti prognozu kretanja srpske privrede u narednom periodu, izražavajući nadu da će kriza u Evropi uskoro prestati. Odgovarajući na pitanje da li Sberbanka namerava da snizava kamate na svoje kredite, Gorkov je rekao da bi to u ovom momentu bilo "suludo", tako da će ta banka poslovati u Srbiji na tržišnim principima i dodao da je postojeća situacija u ovdašnjoj ekonomiji uobičajena slika zemalja u razvoju.

"Mi ne dolazimo u neku zemlju da bi podigli profit i kasnije ga izneli, mi investiramo i insistiramo na izgradnji dugoročnih, uzajamno korisnih odnosa", kazao je on.

Prema njegovim rečima, kupovina Folksbanke za Sberbanku je veoma značajna, jer time nije kupljena samo banka u Austriji već banke u osam zemalja.

"Za nas je ulazak na istočnoevropsko tržište veoma značajan jer verujemo da je ono perspektivno. Ovo je sjajan region i svi izgledi su da će biti region rasta", kazao je zamenik predsednika UO Sberbanke.

Srbija ima relativno nizak bruto domaći proizvod po glavi stanovnika (oko 5.000 dolara), tako da ima dovoljno prostora za napredak domaće privrede, ocenio je Gorkov i podsetio da je Srberbanka u Belorusiji investirala oko dve milijarde dolara u situaciji kada je godišnja inflacija iznosila 108 odsto.

Sberbanka svoju ulogu Srbiji vidi i u podršci ruskim kompanijama koje ovde posluju, kao i srpskim kompanijama koje posluju u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini i Belorusiji, kazao je Gorkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: