Jaja jeftinija 30% posle Uskrsa

Posle Uskrsa može se očekivati pojeftinjenje jaja u Srbiji i do 30 procenata, zbog stabilizacije tržišta i veće ponude, ocenio je Nemanja Panić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2012.

11:11

Default images

Vlasnij diskonta jaja “Panić trejd” ističe da je realna maloprodajna cena tog važnog prehrambenog prozvoda je između 12 i 15 dinara po komadu.

Veliki trgovinski lanci već su početkom ove sedmice krenuli sa akcijskim ponudama i popustima i do 20 procenata, ali su jaja i dalje dosta skuplja nego pre godinu dana i koštaju 15 do 24 dinara u trgovinama, a na pijacama od 14 do 20 dinara. Prošle godine pred Uskršnje praznike jaja su, međutim, koštala između sedam i 15 dinara po komadu, zavisno od kategorije.

Kako je istakao Panić, nema razloga da cene jaja u Srbiju budu visoke jer troškovi proizvodnje nisu visoki, dok je proizvođačka cena između 6,5 i 7,5 dinara po komadu.

Prema njegovim rečima, proizvođači trgovcima prodaju jaja i po 13 dinara po komadu, avansno i bez odloženog plaćanja.

Panić je ukazao da je njegovom diskontu maloprodajna cena jaja između 14 i 18 dinara, ali da je potražnja manja nego pred Uskršnje praznike prošle godine.

Jaja su, inače, u Srbiji naglo poskupela potkraj zime za više od 30 odsto, nakon veoma hladnog dvonedeljnog talasa u februaru, jer je ponuda sa velikih živinarskih farmi opala za oko 50 procenata.

Razlog poskupljenja jaja na domaćem tržištu je i u tome što je usled lošeg vremena prestala ili bitno umanjena proizvodnja na gazdinstvima za sopstvene potrebe i zelene pijace.

Stručnjaci procenjuju da u Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja, a ukupno se proizvede približno 1,2 milijarde komada jaja godišnje, a svako domaćinstvo potroši, u proseku, 54 komada jaja mesečno.

Kriza u snabdevanju jajima protekle zime se snažno osetila i na tržištu EU, tvrdi izveštač njujorškog "Volstrit džurnala" iz Brisela, navodeći da je u martu cena jaja u EU uvećana, u proseku, 76,5 odsto, u odnosu na isti lanjski mesec.

Tako drastičan skok cene jaja je, prema oceni VSJ, prvenstveno posledica odluke Evropske komisije EU da primeni novo pravilo koje zabranjuje čuvanje kokošaka u običnim kavezima, što znatno uvećava troškove u proizvodnji konzumnih jaja.

EU je, naime, još 1999. usvojila nove propise za uzgoj nosilja, koji su predviđali drastično povećanje dimenzija kaveza za kokoške (na 750 kvadratnih centimetara za svaku jedinku).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: