Država hoće glavnicu, prašta kamate

Građani i privrednici koji imaju neizmirene dugove na ime poreza i zbog nagomilanih kamata ne mogu da ih plate, uskoro će moći da izmire obaveze uz olakšicu.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 07.04.2012.

11:54

Default images

Vlada Srbije usvojila je i prosledila parlamentu na usvajanje zakon o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Obveznici koji nisu platili porez na dobit, prenos apsolutnih prava, finansijske transakcije, namet na nasleđe ili poklon, porez na promet, na registrovano oružje ili nisu izmirili svoje obaveze po osnovu poreza na zarade, penzijsko i invalidsko osiguranje ili osiguranje za slučaj nezaposlenosti – moći će da podnesu zahtev za otpis kamate najkasnije do 30 juna 2013. godine. Prema rečima Dušana Nikezića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, na ovaj način se, s jedne strane, omogućava rasterećenje privrede i povećanje likvidnosti, a s druge strane, stvaraju se uslovi za naplatu zaostalih dugova.

„Preduzeća često ne mogu da izmire svoje stare poreske obaveze zbog visine kamata koje u nekim slučajevima premašuju iznos glavnice. Usvajanjem ovog zakona država će im omogućiti, ukoliko najkasnije do 30. 06. 2013. godine plate glavnicu starog duga i redovno izmiruju tekuće poreske obaveze, otpis celokupnog iznosa kamate na dospele obaveze do 31. 12. 2011. godine. Reč je uglavnom o starim, kumuliranim dugovanjima koja se prenose iz godine u godinu“, objašnjava Nikezić.

On dodaje da državna kasa zbog toga neće biti na gubitku, već sasvim suprotno, očekuje se da će se ovom merom obezbediti povećanje prihoda budžeta kroz naplatu blokiranih prihoda iz prethodnih godina.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog zakona vlada će omogućiti poreske olakšice preduzećima koja redovno izmiruju svoje obaveze, tako da se ovoga puta neće desiti da budu, uslovno govoreći, nagrađeni oni koji ne plaćaju svoje obaveze na vreme, dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: