Tadić: Belo Blato je pravi primer

Predsednik Srbije Boris Tadić je u etno-centru Belo Blato rekao da je inicijativa u formiranju tog centra pravi primer iskorišćenosti šansi u jednoj sredini.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

19:09

Default images

"Ovo etno selo u Belom Blatu primer je kako su iskorišćene šanse koje mogu da postoje u jednoj sredini i kako je obezbeđena egzistencija za stanovništvo. Resursi svuda postoje, ali treba ih otkriti i iskoristiti. Pohvaljujem Bojana Pajtića i vladu Vojvodine što su podržali ovu inicijativu", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima ova inicijativa, koja podrazumeva očuvanje identiteta i običaja , povećava turistički potencijal cele oblasti.

"Svi stranci žele da vide nešto novo i svaki lokalni identitet treba sačuvati - srpski, vojvođanski i identitet Belog Blata u kojem se, kako sam čuo govori četiri jezika. To je fascinantno", dodao je Tadić.

Na pitanje o primeni strategije ruralnog razvoja on je odgovorio da je ona već u toku i da je povezana sa koncepcijom decentralizacije, koja, kako je rekao, čeka naše društvo.

Tadić je rekao da se ne slaže sa decentralizacijom po kojoj bi Srbija bila podeljena u regione, već da se zalaže za to da se nadležnosti prenesu na lokalne sredine, i da taj prenos bude primeren potencijalima tih sredina. "To je pitanje stabilnosti razvoja zemlje. Međutim potrebno je da se očuva centralna uloga države", kazao je on.

Upitan koje je važne korake potrebno sprovesti kako bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini, konkretno u Banatu, Tadić je naveo da su to navodnjavanje, ulaganje države u infrastrukturu, delovanje savetnika u poljoprivredi, i izgradnja kanalske mreže.

Prema njegovim rečima sistem navodnjavanja je od ključnog značaja, jer se time obezbeđuje povećanje prinosa, a danas se samo tako može konkurisati poljoprivrednim proizvođačima u regionu i Evropi.

Potrebne su i investicije u genetiku, kao i promena načina držanja stoke i obrade zemlje, istakao je Tadić. "Oni koji se drže starog načina ne mogu ni da se žale na loše prinose", dodao je on.

Tadić je posebno istakao značaj izgradnje kanalske mreže, jer kada ona bude završena "u Srbiji više nećemo morati da se uzdamo u Boga i nebo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: