Amerikanci kupuju Apatinsku pivaru

Američka kompanija "Molson Kors" kupuje kompaniju StarBev, koja je bila u vlasništvu fonda CVC, za 2,65 milijardi evra (3,54 milijarde dolara).

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

15:00

Default images

"Molson Kors" će tako preuzeti regionalnu pivarsku grupu Starbev u čijem sastavu posluje i Apatinska pivara u Srbiji.

"Molson Kors" je osigurao finansijska sredstva kako bi zaključio ovu akviziciju i očekuje da će se zaključenjem transakcije investicioni rejting zadržati na trenutnom nivou, navodi se u saopštenju.

Precizira se i da ova transakcija treba da bude odobrena od strane određenih evropskih tela za zaštitu tržišne konkurencije a njena finalizacija se očekuje u drugom kvartalu 2012. godine. Starbev je regionalna pivarska grupa koja u svom sastavu ima devet pivara u centralnoj i istočnoj Evropi, među kojima su i Apatinska i Nikšićka pivara Trebjesa. Starbev je u 2011. godini ostvarila prodaju od gotovo 700 miliona evra i zaradu od 241 milion evra.

"Kupovina pivarske grupe Starbev se jasno uklapa u strategiju kompanije `Molson Kors` da uveća svoj portfolio premium brendova kao i da pojača svoje prisustvo na tržištima u rastu širom sveta", rekao je Peter Svinburn, predsednik i izvršni direktor te kompanije.

"Tržišta piva u centralnoj i istočnoj Evropi su atraktivna, imaju jaku tradiciju i potencijal za rast sada kada se region vraća stopama rasta pre ekonomske krize", naveo je on.

Starbev zapošljava oko 4 100 ljudi u Češkoj, Srbiji, Hvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj, Crnoj Gori i proizvodi 13,3 milliona hektolitara piva godišnje i u svim zemljama u kojima posluje spada u top tri pivare.

U svom portfoliju ima više od 20 brendova među kojima i lokalne lidere kao što su 'borsodi', 'kamenitza', 'bergenbier', 'ožujsko', 'jelen' i 'nikšićko', a takodje je i licenciran distributer brendova kao što su 'stella artois', 'beck's', 'hoegaarden', 'lowenbrau' i 'leffe'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: