Ceh odbrane dinara već 438 mil. EUR

Evro svakodnevno obara rekorde gledano prema domaćem dinaru. Od početka godine NBS je prodala 438,5 miliona evra u cilju sprečavanja velikih dnevnih oscilacija

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

00:13

Default images

Kurs od 111,36 dinara najveća je vrednost koju je evropska valuta ikada zabeležila u odnosu na dinar.

Kako skok evra na kursnim listama ne bi bio još veći, Narodna banka Srbije tokom ove nedelje gotovo svakodnevno interveniše na međubankarskom deviznom tržištu.

Tako je centralna banka od početka godine prodala 438,5 miliona evra - u januaru ni evro, u februaru 188,5 miliona i do petka još dodatnih 250 miliona evra. Iako se čini da je reč o velikom iznosu deviznih rezervi, poredeći intervencije sa prva tri meseca 2010. godine, dolazimo do još veće cifre.

Tada je NBS prodala ukupno 633 miliona evra, održavajući kurs stabilnim. Ali, vrednost evra tada je bila na nivou od 99,74 dinara. Za razliku od ove i 2010. godine, tokom cele 2011. NBS je prodala svega 90 miliona evra, a kupila 45 miliona kroz skromne intervencije na međubankarskom tržištu.

Najavljena mera NBS, kojom bi se u malom procentu smanjila stopa obaveznih rezervi bankama, trebalo bi da utiče i na stabilizaciju na deviznom tržištu.

Guverner NBS Dejan Šoškić podseća da je postojeći devizni režim naše zemlje sastavni deo Sporazuma o ciljanju inflacije između Vlade i NBS koji je usvojen još u decembru 2008. godine.

"U ovom sporazumu stoji da su, u skladu sa dogovorenim okvirom monetarne politike, Vlada i NBS saglasni da Narodna banka Srbije sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kusa, pri čemu se neće utvrđivati ciljevi za devizni kurs", navodi guverner NBS dodajući da ciljanje inflacije isključuje ciljanje kursa.

Šoškić objašnjava da NBS može da primenjuje devizne intervencije sa ciljevima da ograniči preterane dnevne oscilacije kursa dinara, da ograniči opasnost po finanijsku stabilnost, kao i da održi odgovarajući nivo deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: