Kolubaru čeka 750 mil. EUR ulaganja

U narednih pet godina u Rudarskom basenu Kolubara planirane su investicije u zamenske kopove vredne 750 miliona evra ili po 150 miliona evra godišnje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.03.2012.

16:27

Default images

Direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran kaže da će investicije biti usmerene u eksproprijaciju zemljišta, nabavku rudarske opreme i izmeštanje infrastrukturnih objekata.

On je kazao da je zbog proširenja kopova potrebno izmeštanje reke Kolubare, nekih magistralnih puteva i dela Ibarske magistrale.

Ćeran je najavio da je u planu otvaranje tri zamenska ugljenokopa koji treba da nadoknade manjak uglja zbog gašenja starih kopova, čija eksploatacija je pri kraju. Plan je Kolubare da do 2015. godišnja proizvodnja uglja bude 34 miliona tona, a do 2020. godine 38 miliona tona, kazao je on i podsetio da su procenjene zalihe uglja u Kolubari od dve milijarde tona, što je dovoljno za eksploataciju između 60 i 70 godina.

Ćeran je podsetio da je do sada više od 90 odsto građana Vreoca, gde je 2010. pokrenut postupak eksproprijacije zemljišta, pristalo na taj proces, podsetivši da je u julu počelo iseljavanje groblja i da je završeno tri četvrtine tog posla, koji je neophodan da bi se otvorili novi kopovi i da bi Srbija narednih godina imala dovoljno uglja za proizvodnju struje.

On je naveo da je Kolubara investirala više od 50 miliona evra sopstvenih sredstava u proces eksproprijacije u Vreocima, ukazavši da su svi zamenski kopovi koji treba da budu otvoreni u Kolubari do 2017. na neki način vezani za naselje Vreoci.

To je nezaobilazan posao, jer od proizvodnje uglja u Kolubari zavisi energetska stabilnost Srbije, naglasio je Ćeran i podsetio da se oko 75 odsto uglja u Srbiji iskopa u tom rudarskom basenu, a da se iz tog uglja proizvede višse od polovine struje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: