Knjigovođe terorizam skupo košta

Knjigovođe u Srbiji nezadovoljni su novim nametima, kaže predsednik Izvršnog odbora Udruženja računovođa Srbije Dragoljub Sovilj.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 28.03.2012.

16:57

Default images

On objašnjava da su oni novim pravilima Uprave za sprečavanje pranja novca dodatno opterećeni sa 500 do 800 evra.

"Odlukom Agencije da svako preduzeće i preduzetnik koji se bave računovodstvenim poslovima mora da ima po dve osobe zadužene za sprečavanje pranja novca i terorizma dovodi se u pitanje suština Zakona o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorizma", rekao je on.

Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije 27. marta je donela smernice za provođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koje se odnose na procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma kod preduzeća za reviziju, preduzetnika i firmi koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Prema rečima Sovilja, već se javljaju "neke agencije koje povoljno, brzo i jeftino" obavljaju obuku, pri čemu je država zaboravila da većina knjigovođa ima sertifikate iz te oblasti koje im je sama dala kroz programe koje je finansirao USAID.

On naglasio da je Zakon o sprečavanju pranja novca i terorizma potreban ali da su u svim državama u okruženju obuku za taj vid kontrole plaćale same institucije.

"Posebno je pitanje šta će računovođe i revizori u ovom zakonu, kao obveznici, kada oni ni po jednom osnovu ne učestvuju u potencijalnoj legalizaciji nelegalnog novca", rekao je predsednik Izvršnog odbora republičkog udruženja računovođa.

Sovilj je napomenuo da je legalizacija gotovog novca moguća je uglavnom preko finansijskog sektora, pri čemu je bankarski sistem njegova osnova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: