Dačić: Ne želim MMF u Srbiji

Vicepremijer Ivica Dačić poručio je međunarodnim finansijskim institucijama, pre svega MMF-u, da se ne mešaju u očuvanje nacionalnih interesa.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.03.2012.

14:27

Default images

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je protiv privatizacije jedine domaće osiguravajuće kuće "Dunav osiguranja".

"Ogromna je greška da finansijsko tržište prepustimo stranim investitorima, želja za profitom, koji se iznosi iz zemlje, ne može da bude dobra za Srbiju. Država mora da pokaže svoju snagu i ja javno govorim da je moja želja da MMF više ne bude u Srbiji", rekao je Dačić. Dodao je da nema ništa protiv departizacije, ali da država "mora da ima odgovornost".

"Moramo da vodimo naše nacionalne interese, a ne da nam kreditori govore da rasprodamo svoje kompanije", dodao je on.

Insistirajući na važnoj ulozi uspešnih domaćih osiguravajućih kuća, vicepremijer je tokom izlaganja na regionalnoj konferenciji ''Razvoj tržišta osiguranja u jugoistočnoj Evropi'' naglasio da treba uskladiti njihovo poslovanje sa direktivama EU i unaprediti efikasnost njihovog poslovanja.

"Na osnovu zakona iz protekle decenije izvršena je privatizacija od koje je jedna trećina poništena, radnici su ostali bez posla, firme zatvorene, a država oštećena jer nije dobila nikakve prihode", rekao je Dačić.

Kako je naglasio, sada je tendencija da se u društvenu svojinu vraća veliki broj preduzeća, uz podsećanje da je interes Srbije da pored banaka u državnoj svojini ima i osiguravajuću kuću.

Ističući da su sve države koje su same sprovele svoje reforme među najrazvijenijima, on je rekao da to što Srbija želi da uđe u EU "nije naša slabost nego snaga" koja podrazumeva očuvanje državnih interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: