Ko kupuje stan uz subvencije?

Prema podacima NKOSK, prosečan iznos primanja korisnika subvencionisanih stambenih kredita u Beogradu iznosi 64.000, a u unutrašnjosti oko 51.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

12:28

Default images

Odluka vlade Srbije da prepolovi učešće i ublaži uslove za subvencionisane stambene kredite omogućila je i ljudima s nižim primanjima da dođu do krova nad glavom.

Kada se pogleda struktura prodatih stanova na ovaj način vidi se da građani uz pomoć državnih subvencija kupuju nekretnine manjih vrednosti.

Prema proceni Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, prosečna vrednost ovako kupljene nekretnine u Beogradu je oko 60.000, a u celoj Srbiji 42.600 evra. To znači da su u prestonici najtraženiji stanovi od 40 do 50 kvadrata, na periferiji – Žarkovu, Vidikovcu, Petlovom brdu i Krnjači. U unutrašnjosti, međutim, za toliki prosek može se kupiti i trosoban stan. Saša Jovanović, direktor sektora za osiguranje stambenih kredita i upravljanje rizikom u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, kaže da su kupci stanova izuzetno zainteresovani za kupovinu stanova u novogradnji s učešćem od pet odsto, kamatom 4, 5 odsto plus šestomesečni euribor, uz veću starosnu granicu i znatniji iznos primanja od 150.000 dinara.

"Interesovanje banaka i građana je ogromno. Potpisali smo ugovore sa 17 banaka. Na osnovu podataka koji stižu od njih, mnogo je veći broj zainteresovanih građana koji su u fazi prikupljanja dokumentacije i podnošenja zahteva", tvrdi Jovanović.

U poslednja dva meseca, koliko se primenjuje nova Uredba u Banci Inteza interesovanje građana za subvencionisane stambene kredite je veliko. Ova banka je na prvom mestu po broju realizovanih subvencionisanih stambenih kredita u januaru ove godine, s učešćem od 25,7 odstou celom bankarskom sektoru. Prosečna vrednost odobrenog kredita je oko 35.000 evra. U njihovom slučaju više je odobrenih subvencionisanih stambenih kredita u Beogradu nego u unutrašnjosti.

I u Sosijete ženeral banci interesovanje za stambene kredite sa subvencijom je izuzetno veliko,što je, kažu, bilo i očekivano. Od usvajanja ovogodišnjeg programa podneto je oko 150 zahteva, od čega je pedesetak već plasirano. Zahteva ima iz svih delova Srbije, a u Beogradu je nešto iznad proseka.

Stručnjaci Folks banke kažu da je interesovanje klijenata veoma malo i do sada su imali svega nekoliko realizovanih kredita. Uprkos tome što je, kako sami navode,ovogodišnji model subvencije atraktivniji za klijente.

"Za klijente koji razmišljaju o kupovini stana, iznos potrebnog učešća uglavnom predstavlja prepreku, tako da pomenuto smanjenje na pet odsto može biti stimulans za određenu grupu klijenata koji su upravo iz tog razloga odložili kupovinu stana prošle godine. Takođe, niža kamatna stopa doprinosi manjoj rati kredita, za otprilike petnaestak evra mesečno", navode u Folks banci, dodajući da je i pored toga interesovanje klijenata veoma malo i da su do sada imali svega nekoliko realizovanih kredita.

U Eurobanci su od početka 2012. godine imala mali broj zahteva za subvencionisane stambene kredite. Klijenti su im podjednako bili zainteresovani za kupovinu nekretnine u Beogradu i u unutrašnjosti. Prosek plate onih koji su se prijavili za subvencionisani kredit je do 500 evra, a vrednost nekretnine je oko 50.000 evra.
(izvor: Politika)
Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, prosečna visina primanja korisnika kredita u Beogradu iznosi 64.000, a u unutrašnjosti oko 51.000 dinara.

"Zabluda je da ove kredite uzimaju samo bolje plaćeni građani, zaposleni u bankama, osiguravajućim kućama i slično. I građani s prosečnim primanjima u Srbiji podnose i dobijaju stambene kredite. Svakodnevno potpisujem zahteve koje su podnele medicinske sestre, policajci, vojna lica", tvrdi Jovanović i dodaje da je moguće da se supružnik priključi kreditu i onda se primanja računaju zbirno.

Najveći broj stanova se i dalje kupuje u Beogradu. Prema statistici Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, glavni grad s okolnim opštinama učestvuje sa oko 60 odsto u ukupnom broju zahteva, a najveći broj zajmova odnosi se na kupovinu stanova u voždovačkom naselju „Stepa Stepanović”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: