EPS, Kinezi i Kanađani grade HE

Elektroprivreda Srbije i Kanađani i Kinezi su potpisali Memorandum o razumevanju za razvoj reverzibine hidroelektrane Bistrica, vredne oko 600 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 27.03.2012.

17:42

Default images

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da će revezibilna hidroelektrana Bistrica snage 680 megavata biti značajna podrška stabilnosti rada elektroenergetskog sistema Srbije i razvoju vetroparkova.

"Revezibilne hidroelektrane su zlatne rezerve svakog energetskog sistema. One obezbeđuju energiju kada je najpotrebnija, u vreme najveće potrošnje i kada je najskuplja", istakao je Marković. "Prvi tehnički sastanci počeće odmah nakon potpisivanja Memoranduma, a period izgradnje jedne reverzibilne hidrocentrale je oko šest do sedam godina. Pre početka gradnje potrebno je par godina za izradu studija i projekata i dobijanje dozvola", kazao je on.

Marković je kazao da će konzorcijum kanadske i kineske kompanije finansirati i graditi elektranu, uz učešće srpskih preduzeća, a odluka o tome da li će konzoricijum imati udeo u vlasništvu elektrane biće doneta kasnije.

Najveći deo same gradnje hidroelektrane, istakao je Marković, obavljaće srpske građevinske firme.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja Memoranduma, taj dokument podrazumeva saradnju na pripremi predloga za izradu studije opravdanosti i studije uticaja na životno sredinu, kako i izradu finansijkog plana. Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je da će sa izgradnjom revezibilne hidroeletkrane Bistrica i uz postojeću HE Bajina Bašta Srbija imati sistem dve povezane reverzibile hidrocentrale najvećeg kapaciteta u regionu.

"Energetika je žila kucavica srpske ekonomije i sve investicije u razvoj energetike su ulaganja u celokupni razvoj Srbije", ocenio je Škundrić.

Kanadska kompanija Lavalin ima značajno iskustvo u inženjeringu i izradi hidroenergetskih projekata, a u Srbiji realizuje i projekat izgradnje Topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

"Čajna nuklaer pauer inženjering" bavi se izgradnjom nuklearnih elektrana i namerava da se uključi u razvoj hidroenergetskih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: