Nemci napravili, Srbi zapustili

Aerodrom "Ečka", nadomak Zrenjanina, mogao bi znatno unaprediti privredne potencijale najvećeg banatskog grada jer se nalazi na odličnoj lokaciji, piše Dnevnik.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

10:21

Default images

Za početak, međutim, tu bi mogao biti izgrađen veliki sportsko-turistički centar i o tome je bilo reči na prezentaciji Studije opravdanosti primene transportnih aviona na Aerodromu "Ečka".

Studiju su izradili profesori Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, a taj dokument zapravo je idejni projekat razvoja zrenjaninskog aerodroma i predstavlja mogućnosti koje on pruža, kao i perspektive daljeg razvoja. "Znamo da su mogućnosti velike, ali ono čime bismo se za početak zadovoljili jeste da to bude jedan veliki sportsko-turistički centar i da grad i sportisti zajedno organizuju programe. A budućnost će reći da li ovaj aerodrom kasnije treba da postane transportni ili putnički", rekao je gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov, koji je i ranije poručivao da Aerodrom "Ečka" predstavlja najveću razvojnu šansu i privrede i građana celog Srednjobanatskog okruga.

Svetske statistike kažu da regioni koji poseduju aerodrome za putnički i teretni saobraćaj bilo koje kategorije imaju dva odsto veći bruto domaći proizvod od onih koji to nemaju. Mihajlov je podsetio i na to da Aerodrom "Ečka" ima travnatu poletno-sletnu stazu dugačku 1.100 metara i široku 80, zatim hangare za smeštaj aviona i jedrilica, kao i svu ostalu infrastrukturu.

Dobri poznavaoci prilika uveravaju da je lokacija Aerodroma "Ečka" među najboljima u državi, a i šire. Aerodrom je nastao 1942. godine, a izgradila ga je nemačka okupatorska vojska.

U to vreme bio je ubedljivo najveći u svetu i baš takav je Nemcima trebao u Srbiji. Stručnjaci vele da su najveće avionske piste u svetu široke 45 metara. Stara betonska, koja se i dalje nalazi u Ečki, pet metara je šira, a duga je oko 1.800 metara, što je idealno za uzletanje i sletanje letelica.

Činjenica je da su s nje započinjale brojne vojne operacije, što na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, što u ostalim državama. Nisu Nemci baš slučajno na toj lokaciji sagradili svoj, u strateškom smislu, najveći aerodrom!

Predsednik Aerokluba "Zrenjanin" Jagoš Banović podsetio je na to da su proteklih godina ovde organizovana velika međunarodna takmičenja i da su učesnici iz drugih zemalja imali samo reči hvale za Aerodrom "Ečka".

"Cilj nam je da kroz popularizaciju aerosporta, što je sada trend u Evropi, i trenažnog letenja, postepeno povećamo kapacitete aerodroma, što bi svakako bilo na dobrobit celog grada", dodao je Banović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: