EPS ne sme da isključi Železnicu

Iako je Elektroprivreda Srbije zbog velikih dugovanja tužila Železnicu Srbije, struju tom preduzeću ne može da isključi jer se radi o zaštićenom potrošaču.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.03.2012.

13:44

Default images

Direktor sektora za odnose sa javnošću EPS-a Milan Mirosavljević kaže da ukupna potraživanja EPS-a trenutno iznose oko 84 milijarde dinara i da domaćinstva i privreda duguju po polovinu te sume.

EPS će, kako je istaknuto, nastaviti sa isključenjima struje velikim dužnicima, koji su opomenuti da u roku od osam dana plate račune, iako je to poslednja mera koju EPS primenjuje, a posebno se vodi računa o socijalno ugroženim stanovnicima, koji nisu u mogućnosti da plate račune za struju.

Mirosavljević je kazao da su neki veliki privredni subjekti tuženi zbog nagomilanih računa za električnu energiju, kao što su "Vodovod" i "Energetika" iz Kragujevca, kao i "Železnice Srbije" , ali to javno preduzeće je zbog svog značaja zaštićeni potrošač električne energije, pa mu nije moguće obustaviti isporuku struje.

Kada je reč o naplati, Mirosavljević je naveo da je za prva dva meseca ona bila ispod 90 odsto, dok je u prošloj godini EPS uspeo da naplati oko 97 odsto računa za struju.

On je istakao i da to preduzeće radi na smanjenju neovlašćenog korišćenja, odnosno "krađe" struje, čemu će doprineti uvođenje "pametnih brojila", u šta će biti uloženo oko 80 miliona evra, kao i izmeštanje mernih mesta na javne površine i svakodnevne kontrole.

"U 2011. smo za jedan odsto uspeli da smanjimo "krađu" struje, što je vredno oko 12 miliona evra", dodao je Mirosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: