Perpetuum srpska elektrana

Dragan Đorđević, profesor u penziji Elektrotehničkog fakulteta Beograd, osmislio je elektranu čiji rad ne zavisi od vodostaja ni od raspoloživih rezervi uglja.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 26.03.2012.

11:23

Default images

"Imajući u vidu trendove koji su prisutni na planu prevazilaženja sve dublje energetske krize, želim da ukažem na postojanje jedne održive i izuzetno perspektivne mogućnosti dobijanja ekološki čiste električne energije", objašnjava profesor Đorđević.

Naime, reč je o hidroenergetskom postrojenju, čije rešenje sam osmislio, a koje funkcioniše bez korišćenja vodenog pada i autonomno, zahvaljujući cirkulaciji vode u sistemu. Na taj način se anulira potreba izgradnje bilo kakvih brana, kaže Đorđević. On dodaje da je osobenost takvog tipa hidroenergetskih postrojenja izražena u veoma važnim činjenicama. Naime, funkcionisanje ne zavisi od prisustva jezera odnosno reka i njihovog trenutnog hidroenergetskog potencijala.

Rešenje profesora Đorđevića se u potpunosti razlikuje od takozvanih protočnih hidroelektrana kojima nije potrebna brana, a razlika je u tome što hidroenergetsko postrojenje koje je osmislio uopšte ne zavisi od vodotokova.

On tvrdi da na efektivan rad od 8.600 sati godišnje ne utiču potencijalni nepovoljni vremenski uslovi, kao što su kiša, zaleđivanje i slično. Povezivanjem većeg broja takvih hidroenergetskih postrojenja iste snage, na primer od jednog megavata, mogu se formirati hidroparkovi potrebnih snaga, i to na bilo kojoj lokaciji i bez negativnog uticaja na ekosistem.

"Navedeno svojstvo autonomnosti u funkcionisanju opisanih hidroenergetskih postrojenja omogućava efikasniju organizaciju lokalne elektrodistributivne mreže, usmerene ne samo ka „razuđenim“ domaćinstvima, već i ka krupnijim potrošačima kao što je industrija. Sa druge strane, primena takvih hidroenergetskih postrojenja nesporno otvara mogućnost supstitucije energenata, u prvom redu gasa, koji se trenutno koriste u domaćinstvima ali i u radu toplana i termoelektrana, ekološki čistom i rentabilno proizvedenom strujom", ističe naš sagovornik.

On ističe da je spreman da zatraži pomoć za realizaciju svoje inovacije od nadležnih u državi. Prva adresa, kaže, na koju će se obratiti biće Grad Beograd, a razmišlja takođe da rešenje predloži i nadležnima u Vladi Srbije koji se bave energetskim sektorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: