Janković: Majstorima najveće plate

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković kaže da su majstori nekada bili plaćeniji od mnogih u državnoj upravi, ali da se danas to izgubilo.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 26.03.2012.

10:50

Default images

Prema njegovom mišljenju, pravo mesto bi trebalo da zauzmu proizvodna, kao i sva druga zanimanja koja donose sprecijalna ili specifična znanja, jer potreba za tim postoji.

"Ranije su majstori, a posebno vodeći, dobijali veće plate nego mnogi drugi u sitemu državne uprave, a danas se to izgubilo. Zato ne samo zanatlije, preduzetnici, i ostali koji imaju znanje iz tog tericijalnog sektora, moraju da se podrže. Slovenija je to dobro uradila, Nemačka odlično, i mi moramo da se ugledamo na njih", kazao je Janković. Kako je naveo, EU ne podrazumeva samo prava nego i obaveze, jer je to sistem satandarda, kriterijuma i načina ponašanja.

On ukazuje da je PKB dajući doprinos tim evropskim tendencijama domaće privrede već duže vreme s takvom koncepcijom rada, okrenuta i okruglim stolovima, panelima, kao i sistemom „be to be“ ili direktnim kontakatim privrednika.

Sa dobijanjem statusa kandidata i daljim približavanjem Srbije EU komorski sistem motra da doživi transformaciju, ali mnogo manju nego ostali u državi, jer evrokontinentalni tip komorskog sistema već postoji u Srbiji, izjavio je Janković, koji ističe da je internacionalizacija najvažniji komorski posao.

On ukazuje da komora treba da obavi ogroman posao kada je u pitanju nastup preduzeća na trištima regiona, a posebno EU, što zahteva drugačiju koncepciju, mnogo veće angažovanje u obrazovanju, pogotovu dualnom, koje još nije uspelo da se etablira u srpskom obrazovnom sistemu.

"Smatram da komore u regionu, i sve druge asocijacije, treba da se udruže, da razmenimo iskustva, pogotovu sada kada je Hrvatska na pragu, a Slovenija već duže vremena u EU. Potrebno je pratiti šta to oni čine i da vidimo šta zajednički možemo da uradimo za privredu", naveo je janković.

Kako kaže, privreda je u izuzetno teškom stanju, treba da se uklone administrativne prepreke, olakša pristup finansijskim sredstvima i da država da podršku privrednicima, pogotovu u prve tzri godine firmama koje počinju da rade.

PKB je prateći državu trasirala svoj evropski put pa je pre pet – šest godina otvorilo svoj Biro u Briselu, kako objašnjavai Janković za „EU lavirinte“. Biro je otvoren u saradnji, i uz pomoć privrednh komora Evrope i Evropskom asocijacijom zanatlija malih i srednjih preduzeća (UEAPME) koja okuplja 13 miliona članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: